Gastrointestinal kanamalı hastaların laboratuvar parametreleri ile görüntülemelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of laboratory parameters and imaging findings in patients with gastrointestinal bleeding
- Tez No: 947893
- Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN GÖKBEN BECEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal kanama, juguler ven çapı, karotis arter çapı, noninvaziv görüntüleme, mortalite, Gastrointestinal bleeding, jugular venous diameter, carotid artery diameter, noninvasive imaging, mortality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Akut GİS kanamaları, acil servislere başvuran hastalarda yüksek mortalite ve morbidite riski taşıyan önemli klinik durumlardan biridir. Bu çalışmanın temel amacı, acil servise başvuran GİS kanamalı hastalarda laboratuvar parametreleri (hemoglobin, hematokrit, platelet, ALT, AST, üre, kreatinin, BUN, eGFR, laktat, iyonize kalsiyum) ve noninvaziv görüntüleme yöntemlerinin (juguler ven çapı ve karotis arter çapı) 1 aylık mortalite ve morbidite riskini öngörmedeki rolünü değerlendirmektir. Çalışma, prospektif tek merkezli olarak tasarlanmış ve Süleyman Demirel Üniversitesi Acil Servisi'ne başvuran 76 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %52,6'sı (n=40) erkek, %47,4'ü (n=36) kadındır. Hastaların 1 aylık sonlanımında, %84,2'si (n=64) hayatta kalırken, %15,8'i (n=12) exitus olmuştur. JVC, KAC ve GBS gibi parametrelerin mortalite riskini öngörmede önemli bir rol oynadığını göstermiştir. JVC mortaliteyi öngörmede en yüksek prediktif değere sahiptir (AUC: 0,771). KAC mortaliteyi öngörmede yüksek sensitiviteye sahiptir (%100). SKB mortaliteyi öngörmede en yüksek spesifiteye sahiptir (%78,12). GBS mortaliteyi öngörmede yüksek sensitiviteye sahiptir (%83,33). Kaplan-Meier analizinde, GBS ≤10, JVC >0,83 cm ve KAC >0,68 cm olan hastaların 1 aylık sağ kalım oranları anlamlı derecede daha yüksektir. Korelasyon analizinde, GBS ile JVC ve KAC arasında orta derecede negatif korelasyon, JVC ile KAC arasında ise güçlü pozitif korelasyon bulunmuştur. Bu çalışma, GİS kanamalı hastalarda noninvaziv yöntemlerin (JVC ve KAC) mortalite ve morbidite riskini öngörmede etkili olduğunu göstermektedir. Bu parametrelerin acil servis koşullarında kullanımı, erken tanı ve tedavi sürecine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Ancak, bu bulguların daha büyük hasta grupları ve çok merkezli çalışmalarla desteklenmesi önerilmektedir. Çalışmamızda acil serviste GİS kanama tanısı koyulan hastalarda, başvuru anında ölçülen JVC ve KAC 1 aylık mortalite tahmininde başarılı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Acute gastrointestinal system (GIS) bleeding is one of the critical clinical conditions associated with high mortality and morbidity risk in patients presenting to the emergency department. The primary aim of this study was to evaluate the role of laboratory parameters (hemoglobin, hematocrit, platelet count, ALT, AST, urea, creatinine, BUN, eGFR, lactate, ionized calcium) and noninvasive imaging methods (jugular venous diameter and carotid artery diameter) in predicting 1-month mortality and morbidity in patients with GIS bleeding admitted to the emergency department. This study was designed as a prospective single-center study and included 76 patients admitted to the Emergency Department of Süleyman Demirel University. Of the patients, 52.6% (n=40) were male, and 47.4% (n=36) were female. At the 1-month follow-up, 84.2% (n=64) of the patients survived, while 15.8% (n=12) died. The analysis showed that parameters such as jugular venous diameter (JVD), carotid artery diameter (CAD), and Glasgow-Blatchford Score (GBS) play a significant role in predicting mortality risk. JVD had the highest predictive value for mortality (AUC: 0.771). CAD showed high sensitivity in predicting mortality (100%). Systolic blood pressure (SBP) had the highest specificity in predicting mortality (78.12%). GBS demonstrated high sensitivity in predicting mortality (83.33%). Kaplan-Meier analysis revealed that patients with GBS ≤10, JVD >0.83 cm, and CAD >0.68 cm had significantly higher 1-month survival rates. Correlation analysis showed a moderate negative correlation between GBS and JVD/CAD, and a strong positive correlation between JVD and CAD. This study demonstrates that noninvasive methods (JVD and CAD) are effective in predicting mortality and morbidity risk in patients with GIS bleeding. The use of these parameters in emergency department settings may contribute to early diagnosis and treatment. However, these findings need to be supported by larger patient groups and multicenter studies. In our study, JVD and CAD measured at the time of admission in patients diagnosed with GIS bleeding in the emergency department were found to be successful in predicting 1-month mortality.