Dermatoşalazis ve blefaropitozis nedeniyle ameliyat olan hastalarda kornea epitel kalınlığında vekorneal topografide değişimler
Evaluation of the effect of blepharoplasty and blepharoptosis surgery on corneal epithelial thickness and corneal topography
  1. Tez No: 948284
  2. Yazar: ECE İREN
  3. Danışmanlar: DR. NESLİHAN SEVİMLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Blefaropitozis, Dermatoşalazis, Kornea Epitel Kalınlığı, Ön Segment Optik Koherens Tomografi, Korneal Topografi, MRD-1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, blefaropitozis ve dermatoşalazis tanılı hastalarda üst göz kapağı cerrahisi sonrası kornea epitel kalınlığı ve kornea topografik parametrelerde meydana gelen değişikliklerin, ön segment optik koherens tomografi (ÖS-OKT) ve korneal topografi ölçümleri kullanılarak değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçların sağlıklı kontrollerle karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metod: İstanbul Fatih Sultan Mehmet EAH Göz Hastalıkları Kliniği'nde yürütülen bu prospektif çalışmaya blefaropitozis (Grup 2, n=32), dermatoşalazis (Grup 1, n=37) tanılı toplam 69 hasta ve 36 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Blefaropitozisli olgular, ameliyat öncesi MRD-1 ölçümlerine göre hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırılmıştır. Grup 2'de cerrahi başarı, postoperatif MRD-1 ≥ 2.5 mm olması şeklinde tanımlanmıştır. Tüm olgulara preoperatif ve postoperatif 1., 3. ve 6. aylarda ÖS-OKT ve korneal topografi ölçümleri uygulanmıştır. Veriler SPSS Statistics 28.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Preoperatif dönemde, kornea epitel kalınlığı her iki cerrahi grupta kontrol grubuna göre daha düşük, SKK ise yalnızca blefaropitozis grubunda daha yüksekti. Postoperatif olarak kornea epitel kalınlığı, K1, K2, Kavg ve korneal volümde artış izlendi; SKK artışı yalnızca dermatoşalazis grubunda belirgindi. Ortalama astigmatizma postoperatif dönemde yalnızca blefaropitozis grubunda azaldı, EDGK değişmedi. Ağır blefaropitozisli olgularda değişimler daha sınırlı ve geç ortaya çıktı. Blefaropitozis cerrahisi sonrası 6. ayda başarı oranı %89,5 bulunmuştur. Ayrıca postoperatif MRD-1 ≥ 2.5 mm olan olgularda preop MRD-1 daha yüksek, LF ise daha düşüktü. Sonuç: Üst göz kapağı patolojileri ve cerrahi prosedürleri kornea morfolojisi ve biyomekaniği üzerinde de ölçülebilir etkiler oluşturmaktadır. Bu etkiler uygulanan cerrahi tekniğe ve blefaropitozis şiddetine göre değişkenlik gösterebilir. Refraktif değerlendirme ve izlem süreçlerinde bu değişimler dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the changes in corneal epithelial thickness and corneal topographic parameters following upper eyelid surgery in patients diagnosed with blepharoptosis and dermatochalasis, using anterior segment optical coherence tomography (AS-OCT) and corneal topography, and to compare the results with healthy individuals. Materials and Methods: This prospective clinical study was conducted at the Department of Ophthalmology, Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital, Istanbul. It included 69 patients (blepharoptosis, n=32; dermatochalasis, n=37) and 36 healthy controls. Preoperative margin reflex distance-1 (MRD-1) was measured using AS-OCT, and patients with blepharoptosis were classified as mild, moderate, or severe. Surgical success in Group 2 was defined as postoperative MRD-1 ≥ 2.5 mm. All participants underwent AS-OCT and corneal topography preoperatively and at 1, 3, and 6 months postoperatively. Data were analyzed using SPSS Statistics 28.0. Results: Preoperatively, corneal epithelium was thinner in both surgical groups vs. controls, while CCT was higher only in the blepharoptosis group. Postoperatively, epithelial thickness, K1, K2, Kavg, and corneal volume increased; CCT increase was significant only in the dermatochalasis group. Mean astigmatism decreased only in the blepharoptosis group; BCVA remained unchanged. In severe blepharoptosis, changes were more limited and delayed. The surgical success rate at 6 months was 89.5%. In patients with postoperative MRD-1 ≥ 2.5 mm, preoperative MRD-1 was higher and LF lower. Conclusion: Upper eyelid pathologies and surgical procedures have measurable effects on corneal morphology and biomechanics. These changes vary by technique and ptosis severity, and should be considered in refractive planning and follow-up.