Râğıb El-İsfahânî'de temel erdemler
Basic virtues in Raghib Al-Isfahani
  1. Tez No: 948295
  2. Yazar: OSMAN MALKOÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMİL CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İslam felsefesi, Ahlak, Erdem, Hikmet, Râğıb El-İsfahânî, Islamic philosophy, Morality, Virtue, Wisdom, Raghib Al-Isfahani
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsanın ahlakî bakımdan olgunluk düzeyini ifade eden erdem konusu hem fert hem de toplum için önemlidir. Erdem insanın mutlu ve istenilen bir yaşam sürmesi için bazı ilkeleri barındırmaktadır. Söz konusu ilkeler çerçevesinde hareket eden insan ideal bir yaşama ulaşabilir. Ahlak felsefesi ve tasavvuf gibi dalların daha çok ilgilendiği erdem konusu insanın hem bu dünyada hem de ahirette mutluluğa ulaşmasında en önemli bir unsurdur. Erdem kavramının temel özelliklerinden Kur'ân'ı Kerîm ve hadislerde de bahsedilmektedir. Hatta bu kavramdaki üstün ahlâki özelliklerin esas referansı bu iki kaynaktır. İslam düşünce tarihinde erdem kavramı Farabi, İbn Sina ve İbn Rüşd gibi filozoflar tarafından da ele alınmıştır. Antik Yunan felsefinin temel esasları bakımından etki altında kalan birçok felsefeci gibi hem bahsedilen bu felsefeciler hem de bazı İslam felsefecileri erdem konusunda da etki altında kalmışlar fert ve toplumun ideal bir seviyeye ulaşması konusunda değişik görüşler ortaya atmışlardır. Hem fert hem de toplumun Kur'ân ve hadisler rehberliğinde ideal bir seviyeye ulaşması noktasında Râğıb El-İsfahânî de özgün fikirler ileri sürmüştür. Çünkü İslam düşünce sisteminde bireyin ahlaki bakımdan yetkinliğini ifade eden erdem dünyada mutluluğun ahirette ise kurtuluşun temel esasıdır. Hikmet, adalet, iffet, şecaat, diğer erdemleri oluşturan temel erdemlerdendir. Akıl ve vahiy ise erdemlerin kaynağını oluşturan temel unsurların başında gelir. Sonuçta erdem hem bireyi hem de toplumu ideal noktaya ulaştıracak bir ahlak felsefesi sunar. Hikmet, adalet, iffet ve şecaat gibi erdemin temel dinamikleri hem manevi bakımdan insanı hem de huzur ve güven bakımından toplumu ideal bir seviyeye taşır.
Özet (Çeviri)
BASIC VIRTUES IN RAGHIB AL-ISFAHANI Osman MALKOÇOĞLU Erciyes University, Graduate School of Social Sciences Master's Thesis, May 2025 Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Kamil CİHAN ABSTRACT The subject of virtue, which expresses the level of moral maturity of a person, is important for both the individual and the society. Virtue contains some principles for a person to live a happy and desired life. A person who acts within the framework of these principles can reach an ideal life. The subject of virtue, which is more of an interest to branches such as moral philosophy and Sufism, is the most important element in a person's happiness both in this world and in the hereafter. The basic characteristics of the concept of virtue are also mentioned in the Quran and hadiths. In fact, the main reference of the superior moral characteristics in this concept are these two sources. In the history of Islamic thought, the concept of virtue was also addressed by philosophers such as Farabi, Ibn Sina and Ibn Rushd. Like many philosophers who were influenced by the basic principles of ancient Greek philosophy, both these philosophers and some Islamic philosophers were also influenced by the subject of virtue and put forward different views on how the individual and society can reach an ideal level. Raghib Al-Isfahani has also put forward original ideas on the subject of both the individual and the society reaching an ideal level under the guidance of the Quran and hadiths. Because in the Islamic thought system, virtue, which expresses the individual's moral competence, is the basic basis of happiness in this world and salvation in the hereafter. Wisdom, justice, chastity, and bravery are among the basic virtues that constitute other virtues. Reason and revelation are the main elements that constitute the source of virtues. As a result, virtue offers a moral philosophy that will take both the individual and the society to the ideal point. The basic dynamics of virtue such as wisdom, justice, chastity, and bravery carry both the individual in terms of spirituality and the society to an ideal level in terms of peace and security.