Turizmin yerel halkın yaşam tatmini ve yerel kimlik duygusuna etkisi: Nevşehir örneği
The effect of tourism on local people's life satisfaction and local identity sense: The Nevşehir case
- Tez No: 948391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizmin Etkileri, Yaşam Tatmini, Yerel Kimlik Duygusu, Nevşehir, Tourism, Effects of Tourism, Life Satisfaction, Sense of Local Identity, Nevşehir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Turizm Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma, turizmin yerel halkın yaşam tatmini ve yerel kimlik duygusu üzerindeki etkilerini Nevşehir örneği üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma alanı olarak Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Nevşehir seçilmiştir. Turizmin yalnızca ekonomik etkileri değil, aynı zamanda sosyo-kültürel ve çevresel etkilerinin de yerel halkın yaşam taminini ve yerel kimlik duygularını nasıl şekillendirdiğini araştırmak çalışmanın temel odak noktasını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, turizmin ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel boyutta olumlu ve olumsuz etkilerinin yaşam tatmini ve yerel kimliğin işbirliği ve iletişim ile aidiyet boyutları üzerindeki yordayıcı etkileri analiz edilmiştir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup, veri toplama aşamasında anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler istatistik yazılım programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesi sürecinde betimleyici istatistiklerin yanında, değişkenler arasındaki ilişkileri analiz etmek adına korelasyon analizi de yapılmıştır. Bu analiz aracılığıyla turizmin farklı boyutlardaki algılanan etkileri ile yaşam tatmini ve yerel kimlik arasındaki ilişki düzeyleri ortaya koyulmuştur. Ayrıca, değişkenlerin birbirleri üzerindeki yordayıcı gücünü test edebilmek adına çoklu regresyon analizinden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, turizmin olumlu ekonomik ve sosyo-kültürel etkilerinin yerel halkın yaşam tatmini üzerinde olumlu yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Turizmin olumsuz ekonomik etkilerinin ise yerel halkın yaşam tatmini üzerinde olumsuz yönde bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Turizmin olumlu ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkilerinin yerel kimliğin hem işbirliği hem de aidiyet boyutları üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Diğer yandan, olumsuz ekonomik etkilerin yerel kimlik üzerinde olumsuz yönde etkileri saptanmıştır. Çevresel etkilerin ise yaşam tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı sonucu elde edilmiştir. Son olarak; yerel kimliğin ileişim ve işbirliği boyutunun yaşam tatmini üzerinde olumlu yönde anlamlı bir etkisi olduğu fakat aidiyet boyutunun ise yaşam tatmini üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Bu bulgular, turizm faaliyetlerinin yerel halkın yaşam tatmini ve yerel kimlik duygusu üzerindeki çok boyutlu etkilerini ortaya koyarak, sürdürülebilir turizm politikalarının geliştirilmesi açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of tourism on the life satisfaction and sense of local identity of the local population, using Nevşehir as an example. Nevşehir, one of Turkey's major tourism centers, has been selected as the study area. The study focuses on how tourism's economic, socio-cultural, and environmental impacts shape the local population's life satisfaction and sense of local identity. In this context, the predictive effects of the positive and negative impacts of tourism in economic, socio-cultural, and environmental dimensions on life satisfaction and the dimensions of cooperation, communication, and belonging in local identity were analyzed. A quantitative research method was adopted in the study, and the survey technique was used in the data collection phase. The data obtained within the scope of the study were analyzed using the statistical software program. In addition to descriptive statistics, correlation analysis was also performed to analyze the relationships between variables during the data analysis process. Through this analysis, the relationship levels between the perceived effects of tourism in different dimensions and life satisfaction and local identity were revealed. Furthermore, multiple regression analysis was used to test the predictive power of the variables on each other. According to the findings, it was determined that the positive economic and socio-cultural effects of tourism have a positive impact on the life satisfaction of the local population. It was concluded that the negative economic effects of tourism have a negative impact on the life satisfaction of the local population. It was observed that the positive economic, socio-cultural, and environmental effects of tourism have positive effects on both the cooperation and belonging dimensions of local identity. On the other hand, it was found that negative economic effects have negative effects on local identity. It was concluded that environmental effects do not have a significant impact on life satisfaction. Finally, it was found that the communication and cooperation dimensions of local identity have a significant positive impact on life satisfaction, but the belonging dimension does not have a significant impact on life satisfaction. These findings reveal the multidimensional effects of tourism activities on the life satisfaction and sense of local identity of the local population, thereby providing important contributions to the development of sustainable tourism policies.