Ergenlik döneminde sanat eğitimi alan öğrenciler ile almayan öğrenciler arasındaki sanata karşı olan tutumun incelenmesi
An investigation of the attitude towards art between students who received art education during adolescence and students who did not take art education
- Tez No: 948398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. REYHAN ULUDAĞ ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, sanata karşı tutum, sanat ilgisi, sanat eğitimi, Adolescence, attitude towards art, art interest, art education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada, ergenlik döneminde bulunan öğrencilerin sanata karşı tutumları; yaş, cinsiyet, ikametgâh türü, gelir seviyesi, kültürel etkinliklere katılım durumu ve sanat eğitimi alma gibi değişkenler açısından incelenmiştir. Bulgular, yaş değişkeninin sanatsal tutum üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığını göstermiştir. Ancak, cinsiyetin ergen bireylerin sanata olan ilgisi ve tutumları üzerinde belirleyici bir rol oynadığı saptanmıştır. Kadın katılımcılar, sanatın gerekliliği, sanatsal etkinliklere katılım ve kişisel sanatsal gelişim konularında erkek katılımcılara kıyasla daha olumlu tutumlar sergilemiştir. İkamet edilen yerin (kırsal veya kentsel) sanata karşı tutum üzerinde anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüş, buna karşılık kültürel etkinliklere katılım sıklığının sanatsal tutum ve ilgi üzerinde önemli bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Özellikle yıl veya ay içerisinde kültürel etkinliklere daha sık katılan ergen bireylerin sanata karşı daha olumlu tutum geliştirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, sanat eğitimi alan ergenlerin almayanlara göre sanata karşı daha yüksek düzeyde olumlu tutum geliştirdiği ve sanatsal etkinliklere daha aktif katılım gösterdiği saptanmıştır. Araştırma bulguları ergenlik döneminde cinsiyet, kültürel etkinliklere katılım ve sanat eğitimi alma durumunun sanata karşı tutum ve ilgi üzerinde etkili faktörler olduğunu ortaya koymuştur. Gelir seviyesi ve ikametgâh türü gibi değişkenlerin ise sanatsal tutum üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Bu doğrultuda, ergen bireylerin sanatsal gelişimlerini desteklemek amacıyla sanat eğitiminin yaygınlaştırılması ve kültürel etkinliklere katılımı teşvik eden sosyal ve eğitsel politikaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the attitudes of students in adolescence towards art were examined in terms of variables such as age, gender, type of residence, income level, participation in cultural activities and receiving art education. The findings showed that the age variable did not create a significant difference in artistic attitudes. However, it was determined that gender played a decisive role in adolescent individuals' interest and attitudes towards art. Female participants exhibited more positive attitudes compared to male participants regarding the necessity of art, participation in artistic activities and personal artistic development. It was observed that the place of residence (rural or urban) did not create a significant difference in attitudes towards art, whereas the frequency of participation in cultural activities was determined to have a significant effect on artistic attitudes and interest. It was determined that adolescent individuals who participated in cultural activities more frequently, especially during the year or month, developed a more positive attitude towards art. In addition, it was determined that adolescents who received art education developed a higher level of positive attitude towards art and participated more actively in artistic activities compared to those who did not. The research findings revealed that gender, participation in cultural activities and art education are effective factors on attitudes and interest towards art during adolescence. Variables such as income level and type of residence were not found to have a significant effect on artistic attitude. In this context, it is recommended that art education be disseminated and social and educational policies that encourage participation in cultural activities be developed in order to support the artistic development of adolescents. activities.