Türkiye'de karayolu kargo taşımacılık sektörünün iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Examination of road cargo transportation sector in Turkey in terms of occupational health and safety
- Tez No: 948501
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM EREN SARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, kargo taşımacılığı, kargo işletmeciliği, Ki-Kare testi, Occupational health and safety, cargo transportation, cargo manegement, Chi-Square test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kargo taşımacılığı sektörü, gelişen iş hacmi ile birlikte faaliyetlerini arttırmış ve bu durum sektördeki bazı olumsuz koşulların artmasına sebebiyet vermiştir. Yapılan tez çalışmasında, kargo taşımacılık sektöründe çalışan bireylerin karşılaştığı olumsuz fiziksel ve psikolojik şartlar İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) açısından ele alınarak, kargo taşımacılık sektöründeki olumsuz çalışma koşullarının çalışanların üzerindeki etkisi irdelenmiştir. Bu amaçla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya ve Adana'da 541 kargo çalışanı üzerinde anket yapılmış ve bu anket sonucunda; İSG eğitiminin yüz yüze yapılmasının iş kazalarını düşürdüğü gözlenmiştir. Uzun ve aralıksız çalışma saatlerinin çalışanlarda uyku sorunlarına, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluklarına yol açtığı ve aynı zamanda sosyal hayattan uzaklaştırdığı tespit edilmiştir. Aşırı sıcak ve soğuğa maruziyetin kalp rahatsızlıklarına sebep olduğu; aşırı gürültüye maruz kalmanın işitme sorunlarına yol açtığı ve titreşime maruziyetin ise, dolaşım ve sinir bozukluklarına neden olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, kargo taşımacılık sektöründe çalışanların bedensel ve ruhsal sağlığını korumak amacıyla eğitimlerin arttırılması önerilmiştir. Ayrıca çalışanların psikolojik danışmanlık dahil sağlık kontrollerinin düzenli yapılması, gerekli koruyucu ekipman kullanımının arttırılması ve çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi gibi çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The cargo transportation sector has expanded its operations in response to increasing business demand, leading to a rise in certain adverse conditions within the industry. This thesis examines the negative physical and psychological challenges faced by employees in the cargo transportation sector from an occupational health and safety (OHS) perspective, focusing on the impact of unfavorable working conditions. A survey was conducted with 541 participants across the cities of Malatya, Istanbul, Ankara, Antalya, and Adana. The results revealed that face-to-face OHS training significantly reduces workplace accidents. Additionally, long working hours were associated with sleep disorders, attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD), and social withdrawal. Exposure to extreme temperatures was linked to heart-related health problems; noise exposure to hearing loss; and frequent vibration to circulatory disorders. Based on these findings, several recommendations are proposed to safeguard the physical and mental well-being of cargo transportation workers, including restructuring working hours, increasing OHS training, conducting regular health screenings and psychological evaluations, and enhancing the use of personal protective equipment.