Türkçe öğretiminde yapay zekâ kullanımı ile ilgili öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examination of teachers' opinions on the use of artificial intelligence in turkish teaching
- Tez No: 948612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yapay zekâ, Türkçe öğretimi, öğretmen görüşleri, eğitim teknolojileri, etik kullanım, Artificial intelligence, teaching Turkish, teachers' views, educational technologies, ethicaluse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Türkçe öğretiminde yapay zekâ teknolojilerinin kullanımına yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesini amaçlayan bu çalışmada nitel araştırma yönteminin olgubilim (fenomenoloji) deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırma, öğretmenlerin YZ teknolojilerini nasıl algıladıkları, bu teknolojileri hangi amaçlar için kullandıkları, eğitim süreçlerindeki rolünü nasıl değerlendirdikleri ve etik kullanımına ilişkin görüşlerini analiz etmektedir. Çalışma, Türkçe öğretiminde YZ'nin etkin ve etik kullanımını anlamak için öğretmenlerin bu teknolojiyi algılama biçimlerini, tutumlarını ve deneyimlerini incelemeyi hedeflemektedir. Araştırma kapsamında, öğretmenlerin YZ'yi yazma, değerlendirme ve bireyselleştirilmiş öğrenme gibi öğrenim alanlarında nasıl kullandığına ilişkin görüşlerine yer verilerek öğretmen görüşleri analiz edilmiştir. Veri toplama süreci, nitel yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla gerçekleştirilmiş olup, elde edilen veriler içerik analizi ve tematik analiz yaklaşımları doğrultusunda sistematik olarak analiz edilmiştir. Nitel veri analizi programları olan MAXQDA ve NVivo programlarından da yardım alınmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenler YZ'nin eğitimde öğrenci güdülenmesini arttırma, öğrencilere kişisel ihtiyaçlarına yönelik bireyselleştirilmiş öğretim süreçleri sunma fırsatlarını vurgulamakta; bunun yanı sıra teknolojilerin etik kullanımı, veri güvenliği ve mahremiyet ile ilgili konularında endişelerini dile getirmektedirler. YZ teknolojilerinin Türkçe öğretiminde daha verimli bir şekilde kullanılabilmesi için öğretmenlerin dijitali kullanma yeteneklerinin artırılması ve etik yönergelerin netleştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca araştırma, yapay zekânın eğitimdeki rolünün daha etkili hale gelmesi için planlar sunmakta ve eğitimcilere yol gösterici bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to examine teachers' opinions on the use of artificial intelligence technologies in Turkish teaching, the phenomenology pattern of the qualitative research method was preferred. Maximum diversity sampling and criterion sampling, which are among the purposeful sampling methods, were used to determine the study group of the research. The research analyzes how teachers perceive artificial intelligence technologies, for what purposes they use these technologies, how they evaluate their roles in educational processes, and their views on ethical use. The study aims to examine teachers' perceptions, attitudes and experiences regarding this technology in order to understand the effective and ethical use of artificial intelligence in teaching Turkish. Within the scope of the research, teachers' opinions were analyzed by including their opinions on how they use artificial intelligence in learning areas such as writing, evaluation and individualized learning. The data collection process was carried out through a qualitative semi-structured interview form, and the obtained data was systematically analyzed in line with content analysis and thematic analysis approaches. Help was also received from MAXQDA and NVivo programs, which are qualitative data analysis programs. According to the research findings, teachers emphasize the opportunities of artificial intelligence in education to increase student motivation and offer students individualized teaching processes according to their personal needs; They also express concerns about the ethical use of technologies, data security and privacy. It was concluded that in order to use artificial intelligence technologies more efficiently in teaching Turkish, teachers' digital usage skills should be increased and ethical rules should be clarified. In addition, the research offers plans to make the role of artificial intelligence in education more effective and provides guiding information for educators.