Investigating pre-service efl teachers' foreign language teaching anxiety in teaching practicum
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulamasında yabancı dil öğretim kaygılarının incelenmesi
  1. Tez No: 948672
  2. Yazar: OĞUZHAN HÜYÜKLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil öğretme kaygısı, ingilizce dersleri, hizmet öncesi Ingilizce öğretmenleri, öğretmenlik uygulaması, öğretmen yetiştirme programları, Foreign language teaching anxiety, EFL classes, pre-service EFL teachers, teaching practicum, teacher training programs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yabancı dil öğretmenlerinin performansı üzerinde önemli etkilere sahip olabildiği için Yabancı Dil Öğretme Kaygısı'nı (YDÖK) anlamak kritik öneme sahiptir (İpek, 2006). İngilizce öğretmen adaylarının öğretme deneyimi eksikliği nedeniyle kaygı yaşamaya ve sonuç olarak yetersizlik hissiyle karşılaşmaya daha yatkın olmaları, YDÖK'ün bu grup üzerinde araştırılmasını özellikle önemli kılmaktadır (Li, Xie ve Zeng, 2023). Bu nedenle, bu çalışma İngilizce öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması sürecindeki YDÖK'ünü araştırmayı amaçlamıştır. Araştırmanın diğer bir amacı, YDÖK'ün düzeylerini ve katılımcıların cinsiyet, yaş ve uygulama okulu kademesi gibi değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Ayrıca, YDÖK'ün kaynaklarını, belirtilerini, katılımcıların öğretme performansları üzerindeki algılanan etkisini ve öğretmen adaylarının bu kaygıyla başa çıkmak için kullandıkları stratejileri belirlemek de hedeflenmiştir. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak için karma yöntem yakınsayan paralel araştırma deseni kullanılmıştır. Nicel veriler, 2024-2025 akademik yılında iki devlet üniversitesinde öğrenim gören 111 İngilizce öğretmeni adayından toplanmıştır. Tüm katılımcılar amaçlı ve kolayda örnekleme yöntemlerine göre seçilmiştir. Her katılımcı, çalışmaya katıldıkları esnada aktif olarak öğretmenlik uygulamasına devam etmekteydi. Nicel veriler, üç adet kişisel bilgi sorusu ve Yabancı Dil Öğretme Kaygısı Ölçeği (YDÖKÖ) (Aydın & Uştuk, 2020a) kullanılarak toplanmıştır. Çalışmanın nitel bölümünde, anketi de yanıtlayan 10 katılımcı yer almış ve nitel veriler derinlemesine yarı yapılandırılmış görüşmelerle elde edilmiştir. Nicel veriler SPSS 26 programı ile, nitel veriler ise tematik analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Nicel bulgular, İngilizce öğretmeni adaylarının öğretmenlik uygulamasında orta düzeyde YDÖK yaşadığını ortaya koymuştur. Nicel analiz ayrıca dil yeterliliğine ilişkin öz algı, öğretme deneyimsizliği, öğrenci ilgisizliği, olumsuz değerlendirilme korkusu ve zaman yönetiminde yaşanan zorlukların temel kaygı kaynakları arasında olduğunu ve“derse hazırlıksız olmanın”en belirgin kaygı kaynağı olduğunu göstermiştir. Niteliksel olarak ise, YDÖK düzeylerinin değişken ve duruma özgü olduğu saptanmıştır. Çalışma, YDÖK'ün kişisel, pedagojik ve bağlamsal faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı ve katılımcıların iyi oluş halleri ile öğretme pratikleri üzerinde gözle görülür etkilere sahip olduğu sonucuna varmaktadır. Bulgular ayrıca, öğretmen yetiştirme programlarının YDÖK'ü açıkça ele alması ve bu konuda farkındalık yaratması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu nedenle, bu programlar derslerine kaygı yönetimi teknikleri ve başa çıkma stratejilerini dahil etmeli ve öğretmen adaylarını mesleğin duygusal taleplerine daha iyi hazırlamak için destekleyici uygulama ortamları oluşturmalıdır.
Özet (Çeviri)
Understanding Foreign Language Teaching Anxiety (FLTA) is crucial because it can have significant effects on the performance of foreign language teachers (İpek, 2006). Investigating FLTA in pre-service teachers is particularly important as they are more likely to experience anxiety due to lacking teaching experience and as a result, they are more likely to encounter a sense of insufficiency (Li, Xie and Zeng, 2023). Therefore, this study aimed to investigate FLTA among pre-service EFL teachers during their teaching practicum process. Another aim of this research was to explore the levels of FLTA and its relationship with variables such as the participants' gender, age and practicum school level. Additionally, it was conducted to identify the sources of FLTA and its manifestations, its perceived impact on the pre-service teachers' teaching performance and the coping strategies used by pre-service teachers to deal with it. A mixed-methods convergent parallel research design was utilized to achieve the aims of the study. The quantitative data were collected from 111 pre-service EFL teachers from two state universities during the 2024-2025 academic year. All participants were selected according to purposive and convenience sampling. Every participant was actively attending their teaching practicum when they participated in the study. The quantitative data was gathered using the Foreign Language Teaching Anxiety Scale (FLTAS) (Aydın & Uştuk, 2020a). The qualitative part of the study featured 10 participants who also responded to the questionnaire, and the qualitative data were collected through in-depth, semi-structured interviews. The quantitative data was analyzed with the SPSS 26 program, and thematic analysis was used to analyze the qualitative data. The quantitative findings revealed that the pre-service EFL teachers experienced moderate levels of FLTA in the teaching practicum. The quantitative analysis also showed that key sources of anxiety included self-perception of language proficiency, teaching inexperience, lack of student interest, fear of negative evaluation, and difficulties with time management.“Being unprepared for class”was found to be the most significant specific source of FLTA. Qualitatively, FLTA levels were found to be varying and situation-specific. The study concludes that FLTA is caused by a combination of personal, pedagogical, and contextual factors and has observable impacts on the participants' well-being and teaching practice. The findings also highlight that teacher education programs must explicitly address FLTA and raise awareness regarding it. Therefore, these programs should include anxiety management techniques and coping strategies into lessons, and build supportive practicum environments to better prepare pre-service teachers for the emotional demands of the teaching profession.