Challenges pre-service EFL teachers face in their classroom teaching during the practicum
İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması deneyimleri sırasında sınıf içi öğretimde karşılaştıkları zorluklar
- Tez No: 980719
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizcenin yabancı dil olarak öğretimi, İngilizce öğretmeni adayları, Öğretmenlik uygulaması deneyimi, Öğretmen yetiştirme programları, Sınıf içi öğretim sorunları, Teaching English as a foreign language, pre-service EFL teachers, teaching practicum experience, teacher education programs, classroom teaching challenges
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmen adaylarının eğitimlerinin zorunlu bir parçası olarak genelde devlet okullarında yürütülen öğretmenlik uygulaması sürecinde sınıf içi deneyimlerinde karşılaştıkları zorlukları, bu zorlukların nedenlerini ve olası çözüm yollarını kendi bakış açılarından inceleyerek, öğretmen eğitimi programlarının, mentörlük uygulamalarının, öğretmenlik uygulamalarının ve diğer destek sistemlerinin hedeflenen iyileştirmelerine ışık tutmayı ve böylece Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin mesleki yeterliliğini artırmaya katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu betimleyici araştırma, açımlayıcı sıralı karma yöntem deseni kullanılarak yürütülmüştür. Çalışmanın nicel aşamasında, üç farklı devlet üniversitesinden İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten 111 İngilizce öğretmeni adayı anketi cevaplamıştır. Çalışmanın nitel aşamasına ise anketi cevaplayan İngilizce öğretmeni adaylarından 16'sı katılmıştır. Bu katılımcılardan 8 İngilizce öğretmeni adayı yarı yapılandırmış görüşmelere katılmış olup, diğer 8 İngilizce öğretmeni adayı da çalışmanın amacı doğrultusunda yansıtma metinleri yazmışlardır. Çalışma kapsamında uygulanan anketten elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel bulguları cinsiyet, öğretmenlik uygulaması yapılan okul türü ve yaş değişkenleri bağlamında incelenmiştir. Ayrıca, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve yansıtma metinleri tematik olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın hem nicel hem de nitel sonuçları, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmen adaylarının karşılaştığı sorunların çoğunlukla ders planlama, sınıf yönetimi, öğrenci katılımı ve danışman desteği gibi alanlarda yoğunlaştığını göstermektedir. Katılımcılar, bu sorunların temel nedenleri arasında sınırlı öğretmenlik uygulaması deneyimi, üniversitede aldıkları teorik eğitim ile okulda yapılan uygulama arasındaki uyumsuzluk, kalabalık sınıflar ve yetersiz mentörlük desteğini göstermiştir. Yansıtma metinleri ve görüşme verileri, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmen adaylarının yalnızca karşılaştıkları sorunları değil, aynı zamanda bu sorunlarla başa çıkmak için geliştirdikleri stratejileri, mesleki gelişim süreçlerini ve gelecekteki adaylara yönelik önerilerini de ortaya koymuştur. Bu öneriler arasında üniversite-okul iş birliğinin güçlendirilmesi, uygulama öğretmenlerinin daha nitelikli bir şekilde eğitilmesi ve yansıtıcı öğretim uygulamalarına daha fazla yer verilmesi öne çıkmaktadır. Hem nicel hem nitel verileri bütünleştiren bu çalışma, yabancı dil öğretmeni yetiştirme alanına ve ilgili literatüre katkıda bulunmakta ve öğretmenlik uygulaması sürecinin daha etkili ve destekleyici hâle getirilmesine yönelik somut öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the challenges, causes, and possible suggestions for the challenges encountered by pre-service EFL teachers during their classroom experiences in the teaching practicum, which constitutes a compulsory component of their education and is generally conducted in state schools, by investigating these challenges from their own perspectives, and to shed light on the intended improvements in teacher education programs, mentoring practices, teaching practicums, and other support systems, thereby contributing to the enhancement of the professional competence of English teachers in Türkiye. This descriptive research was conducted as an explanatory sequential mixed-methods study. In the quantitative phase of the study, 111 pre-service EFL teachers from three different state universities completed the questionnaire. In the qualitative phase of the study, 16 of the pre-service EFL teachers who had completed the questionnaire participated. Among these participants, 8 pre-service EFL teachers took part in semi-structured interviews, while the other 8 pre-service EFL teachers wrote reflective papers in line with the purpose of the study. The quantitative data obtained from the questionnaire administered within the scope of the study were analyzed using SPSS. The quantitative findings of the research were examined in terms of gender, level of school where the teaching practicum was conducted, and age variables. On the other hand, the semi-structured interviews and reflective papers were subjected to thematic analysis. Both the quantitative and qualitative findings revealed that the problems encountered by the pre-service EFL teachers mostly concentrate on areas such as lesson planning, classroom management, student engagement, and supervisor support. The participants identified limited practical experience, incompatibility between theoretical education received at university and practical application in schools, crowded classrooms, and insufficient mentoring support as the main problems they face during the teaching practicum. The reflective papers and semi-structured interview data revealed not only the challenges pre-service EFL teachers faced but also the strategies they developed to cope with these problems, their professional development processes, and their recommendations for future pre-service teachers. Among these recommendations, strengthening university-school collaboration, providing more qualified training for cooperating teachers, and incorporating more reflective teaching practices stood out. By integrating both quantitative and qualitative data, this study contributes to the foreign language teacher training and relevant literature and offers concrete suggestions for making the teaching practicum process more effective and supportive.