Siyasal iletişimde lider odaklı iletişimin seçim sonuçları üzerindeki etkisi recep tayyip erdoğan örneği
The effect of leader-focused communication on election results in political communication: the example of recep tayyip erdoğan
  1. Tez No: 948809
  2. Yazar: ERDOĞAN GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN GÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Liderlik, İmaj, Recep Tayyip Erdoğan, Political Communication, Leadership, Image, Recep Tayyip Erdogan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kurumsal İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Siyaset, toplumların yönetilmesi, düzenin sağlanması ve toplumsal çıkarların korunması amacıyla yapılan faaliyetlerin tümüne verilen isimdir. Genellikle devletin yönetim şekli, hükümetin oluşturulması, yasaların yapılması ve uygulanması gibi konuları kapsar. Siyaset, bireylerin veya grupların toplumda belirli bir güce sahip olma, kaynakları yönetme, kararlar alma ve bu kararları diğer bireyler veya gruplar üzerinde etki yaratacak şekilde uygulama sürecini ifade eder. Siyaset, farklı seviyelerde (yerel, ulusal, uluslararası) ve farklı biçimlerde (demokratik, otokratik, totaliter gibi) gerçekleşebilir. Temelde, siyasi faaliyetlerin amacı, toplumsal yaşamı düzenleyen normları, değerleri ve kuralları belirlemek, toplumsal adalet, eşitlik ve özgürlük gibi hedeflere ulaşmaktır. Siyasal iletişim, modern demokrasilerde devletin, politikaların ve liderlerin toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve yöneten önemli bir süreçtir. Bu süreçte, siyasi liderler yalnızca karar alıcı değil, aynı zamanda kamuoyunun şekillenmesinde etkili olan figürlerdir. Lider odaklı iletişim stratejileri, özellikle siyasi kampanyalar, seçim süreçleri ve kriz yönetimi gibi dönemlerde büyük bir öneme sahiptir. Lider odaklı iletişim, bir siyasi liderin kamuoyuyla kurduğu doğrudan iletişimi merkezine alarak, kendisini ve ideolojisini toplumun geniş kesimlerine tanıtmayı amaçlayan bir stratejidir. Bu strateji, liderin kişisel özelliklerini, vizyonunu, duygusal zekasını ve halkla ilişkilerini ön plana çıkarır. Özellikle televizyon, sosyal medya ve diğer dijital platformlar üzerinden yapılan bireysel iletişim, liderin etkisini güçlendirir. Siyasi liderler, kişisel markalarını inşa ederek, toplumu etkileme ve yönlendirme gücüne sahip olurlar. Lider odaklı iletişim stratejisi, siyasal iletişim süreçlerinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu strateji, kriz yönetiminden seçim kampanyalarına kadar birçok alanda etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Sonuç olarak, lider odaklı iletişim, modern siyasal iletişimin vazgeçilmez bir unsuru olarak önemini korumaktadır. Bu konu başlıkları ile 2002 yılından günümüze kadar lider iletişim tarzı ile Türk ve dünya siyasetinde aktif ve başarılı olan Recep Tayyip Erdoğan üzerinden analiz yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Politics refers to all activities carried out with the aim of governing societies, ensuring order, and protecting social interests. It generally covers topics such as the form of government, the formation of the government, and the making and implementation of laws. Politics represents the process by which individuals or groups hold certain power in society, manage resources, make decisions, and implement those decisions in a way that influences other individuals or groups. Politics can occur at different levels (local, national, international) and in different forms (democratic, autocratic, totalitarian, etc.). Fundamentally, the goal of political activities is to establish norms, values, and rules that regulate social life, and to achieve objectives such as social justice, equality, and freedom. Political communication is a crucial process that regulates and manages the relationship between the state, policies, leaders, and society in modern democracies. In this process, political leaders are not only decision-makers but also key figures influencing the shaping of public opinion. Leader-focused communication strategies are particularly important during political campaigns, election processes, and crisis management periods. Leaderfocused communication is a strategy that centers on a political leader's direct communication with the public, aiming to introduce the leader and their ideology to a broad section of society. This strategy highlights the leader's personal qualities, vision, emotional intelligence, and public relations. Especially through television, social media, and other digital platforms, individual communication strengthens the leader's influence. By building their personal brand, political leaders gain the power to influence and guide society. The leader-focused communication strategy plays an essential role in political communication processes. This strategy is effectively used in many areas, from crisis management to election campaigns. As a result, leader-focused communication remains an indispensable element of modern political communication. These topics will be analyzed through the leadership communication style of Recep Tayyip Erdoğan, who has been active and successful in Turkish and world politics from 2002 to the present.