The effect of social media marketing on customers' purchase, repurchase behavior and word-of-mouth: Research on online shopping customers in Iraq
Sosyal medya pazarlamasının müşterilerin satın alma, tekrar satın alma davranışları ve ağızdan ağıza iletişim üzerindeki etkisi: Irak'taki çevrimiçi alışveriş müşterileri üzerine bir araştırma
- Tez No: 948828
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TALHA NARCI, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ÖZDEMİR UÇGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Pazarlaması, Tüketici Davranışları, Satın Alma Davranışı, Tekrar Satın Alma Davranışı, Ağızdan Ağıza İletişim, Social Media Marketing, Consumer Behavior, Purchasing Behavior, Repurchase Behavior, Word-of-Mouth
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Sosyal Medya Pazarlaması'nın (SMM) tüketici davranışları üzerindeki etkisi, özellikle satın alma davranışı, tekrar satın alma davranışı ve ağızdan ağıza iletişim (WoM) üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmada, yapılandırılmış bir anket aracılığıyla 400 katılımcıdan toplanan veriler kullanılarak değişkenler arasında anlamlı pozitif ilişkiler tespit edilmiştir. SMM'nin satın alma davranışı, tekrar satın alma davranışı ve WoM üzerindeki etkisinin güçlü olduğu bulunmuş, bunun da SMM'nin satışları artırabileceğini, müşteri sadakatini oluşturabileceğini ve marka savunuculuğunu teşvik edebileceğini göstermektedir. Ayrıca, satın alma davranışı ile tekrar satın alma davranışı ve WoM arasında güçlü korelasyonlar tespit edilmiştir. Bu durum, olumlu satın alma deneyimlerinin müşteri sadakatini ve marka tanıtımını artırdığını göstermektedir. Tekrar satın alma davranışı WoM'u önemli ölçüde etkilerken, güven ve ürün kalitesi gibi diğer faktörlerin de katkıda bulunabileceği öne sürülmektedir. Bu bulgular, tüketici etkileşimlerini ve sadakati şekillendirmede stratejik SMM çabalarının önemini vurgulamaktadır. Araştırma, işletmeler için pazarlama stratejilerini geliştirmeye yönelik uygulanabilir içgörüler sunmakta ve sosyal medyanın tüketici davranışlarındaki değişen rolünü daha fazla anlamak için boylamsal araştırmalar ve sektör özelinde incelemeler gibi gelecekteki çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
In this work, an investigation was conducted on the impact of Social Media Marketing (SMM) on consumer behavior, in particular on purchase behavior, repurchase behavior and word of mouth (WoM). In this research, using data collected from 400 participants through a structured questionnaire, significant positive relationships between our variables was found. The impact of SMM on purchasing behavior, repurchase behavior and WoM is strong, indicating that SMM can drive sales, build loyalty and promote advocacy. Moreover, the purchase behavior was found to be highly correlated with repurchase behavior and WoM, suggesting that good purchase experience leads to customer retention and brand promotion. Although post purchase behavior can be regarded as a main driver of WoM, other factors such as trust and product quality may also play a role. These results highlight the significance of strategic SMM in forming consumer interactions and loyalty. The results of the research offer practical implications for businesses to improve their marketing strategies and it also suggests that future research is needed, such as longitudinal research and industry specific studies, to continue investigating the changing role of social media in consumer behavior.