Probiyotiklerden izole edilen laktobasillerin antibiyotik direncinin araştırılması
Investigation of antibiotic resistance of lactobacilli isolated from probiotics
  1. Tez No: 949036
  2. Yazar: PELİN GÜZELSOY KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ ÇOBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: laktobasil, antibiyotik, direnç, aktarım, Lactobacillus, antibiotic, resistance, transfer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Probiyotik mikroorganizmaların önemli bir grubu olan laktobasillerde antibiyotik direncine yönelik mevcut ve potansiyel riskleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle, probiyotik olarak kullanılan suşların antibiyotik direnç genlerinin varlığı, bu genlerin taşınabilirliği ve bu genleri diğer bakterilere aktarabilme potansiyeli incelenmiştir. Yöntem: 11 farklı probiyotik üründen izole edilen laktobasillus türleri antibiyotik duyarlılıkları açısından incelenmiş; izolatlar MALDI-TOF MS ile tanımlanmış, disk difüzyon ve E-test yöntemleriyle antibiyotik direnci değerlendirilmiştir. Ayrıca, direnç genleri PCR ile araştırılmış ve antibiyotik inaktivasyon kapasiteleri test edilmiştir. Bulgular: Laktobasillus suşlarının %100'ü streptomisine dirençli iken; ampisilin, sefazolin, tetrasiklin, rifampin ve kloramfenikole %100 duyarlı bulunmuştur. aac(6')-Ie-aph(2'')-Ia, rmtB, linA ve linB direnç genleri tespit edilmiştir, ancak genlerin konjugasyon ve transformasyon yoluyla transferi gözlenmemiştir. Bir örnekte plazmit tespit edilip sekans analizi yapılmıştır ve bu plazmitte direnç geni bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamız, antibiyotik direncinin laktobasillus suşlarında yaygın olduğu görülmüştür. Ancak, bu konuda çalışmaların sınırlı olmasından dolayı daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the current and potential risks associated with antibiotic resistance in lactobacilli, an important group of probiotic microorganisms. In particular, it investigates the presence of antibiotic resistance genes in strains used as probiotics, the transferability of these genes, and their potential to be transmitted to other bacteria. Methods: Lactobacillus species isolated from 11 different probiotic products were examined for their antibiotic susceptibility. The isolates were identified using MALDI-TOF MS, and their antibiotic resistance profiles were evaluated using disk diffusion and E-test methods. Additionally, resistance genes were investigated via PCR, and their antibiotic inactivation capacities were tested. Results: All Lactobacillus strains were found to be resistant to streptomycin, while they were 100% susceptible to ampicillin, cefazolin, tetracycline, rifampin, and chloramphenicol. The resistance genes aac(6')-Ie-aph(2'')-Ia, rmtB, linA, and linB were detected. However, no gene transfer was observed through conjugation or transformation. A plasmid was detected in one sample, sequenced, and found not to contain any resistance genes. Conclusion: Our study indicates that antibiotic resistance is prevalent among Lactobacillus strains. However, due to the limited number of studies on this topic, further research is needed to better understand the risks and mechanisms involved.