Hemşirelik öğrencilerinde toraks ve kalp muayene becerilerinin tasarım tabanlı bir modül ile geliştirilmesi
Improving thoracic and cardiac examination skills in nursing students with a design-based module
- Tez No: 949039
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL TÜZER, PROF. DR. MELİH ELÇİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: ADDIE model, fiziksel muayene, hemşire, tasarım-tabanlı araştırma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma, ADDIE ürün tasarım yaklaşımı kullanılarak, toraks ve kalp muayenesi konusunda bir bilgisayar programı ve modifiye edilmiş bir stetoskop geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Modülün geliştirilmesinde ADDIE (Analiz, Tasarım, Geliştirme, Uygulama, Değerlendirme) modeli kullanılmıştır. Araştırmanın analiz basamağında 15 hemşirelik öğrencisi ve 8 hemşirelik bölümünden akademisyen ile analiz kısmı tamamlanmıştır. Tasarım kısmında alanında uzman mühendisler ile görüşülerek gerekli anatomik bilgiler verildi. Bu bilgiler ile modülün tasarlanması sağlanmıştır. Geliştirme ve uygulama basamağında tasarım son halini almış ve kullanıma hazır hale getirilmiştir. Değerlendirme basamağında ise ihtiyaç analizindeki 15 öğrenci ile modülün değerlendirilmesi yapılmış ve araştırmacı tarafından hazırlanmış ve uzman görüşü alınarak son hali verilen 8 soru öğrencilere yönlendirilmiştir. Öğrenci ve akademisyenlerden alınan nitel veriler ATLAS.ti yazılım programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada, hemşirelik öğrencilerinin toraks ve kalp muayene becerilerini geliştirmeye yönelik geliştirilen modülün değerlendirilmesi sonucunda 6 tema, 14 alt tema ve 30'dan fazla kod tanımlanmıştır. Öğrenciler ve akademisyenler için ayrı ayrı yapılan ihtiyaç analizlerinde,“Program Geliştirme”,“Etkililiğin Değerlendirilmesi”ve“Beceri Geliştirme”ana temaları öne çıkmış; bu temalarla ilişkili olarak oskültasyon becerisi, bilgisayar destekli uygulamalar, eğitmen ihtiyacı ve simülasyon temelli eğitim gibi alt temalar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to develop a computer-based program and a modified stethoscope for thoracic and cardiac examination using the ADDIE instructional design model. The ADDIE model (Analysis, Design, Development, Implementation, and Evaluation) guided the entire module development process. In the analysis phase, data were collected from 15 nursing students and 8 academicians from nursing departments. In the design phase, expert engineers were consulted to provide the necessary anatomical information, which was used to inform the design of the module. During the development and implementation phases, the module was finalized and prepared for use. In the evaluation phase, the same 15 students who participated in the needs analysis assessed the module. Eight evaluation questions were developed by the researcher and finalized after obtaining expert feedback. Qualitative data collected from the students and academicians were analyzed using ATLAS.ti software. As a result of the evaluation of the module developed to enhance nursing students' thoracic and cardiac examination skills, six main themes, fourteen sub-themes, and over thirty codes were identified. In the separate needs analyses conducted for students and academicians, the main themes of“Program Development,”“Evaluation of Effectiveness,”and“Skill Development”emerged prominently. In relation to these themes, sub-themes such as auscultation skills, computer-assisted applications, the need for instructors, and simulation-based education were defined.