Alternatif bir kamu hizmeti sunum yöntemi olarak üretişim: Türkiye'deki uygulamalar üzerine bir araştırma
Co-production as an alternative method of deli̇very of public service: A research on practices in Turkey
- Tez No: 949079
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LAMBA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Üretişim, Kamu Hizmeti, Alternatif Hizmet Sunum Yöntemleri, Vatandaş Katılımı, Kamu Yönetimi, Kamu Politikası, Co-production, Public Service, Alternative Service Delivery Methods, Citizen Participation, Public Administration, Public Policy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, kamu hizmetlerinin sunumunda geleneksel yaklaşımların ötesine geçen alternatif bir model olarak“üretişim”kavramını incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, üretişim modelinin teorik çerçevesini ortaya koymak, dünya ve Türkiye'deki uygulamalarını analiz etmek ve Türkiye'de kamu hizmetlerinin sunumunda bu modelin nasıl daha etkin uygulanabileceğine yönelik öneriler geliştirmektir. Araştırma; kamu hizmeti kavramının kuramsal ve kavramsal çerçevesiyle başlayarak, üretişimin tanımı, tarihsel gelişimi, temel ilkeleri, türleri ve etkilerini kapsamaktadır. Çalışma, sağlık, eğitim, güvenlik, sosyal hizmetler ve yerel yönetim gibi çeşitli kamu hizmeti alanlarındaki üretişim uygulamalarını inceleyerek bu uygulamaların etkinliğini değerlendirmektedir. Çalışmada literatür taraması ve örnek incelemesi teknikleriyle veri toplanmıştır. Üretişim modelinin teorik çerçevesi, akademik kaynaklar, raporlar ve yasal düzenlemeler incelenerek oluşturulmuş; dünya ve Türkiye'deki uygulamalar ise seçilmiş örnek olaylar üzerinden analiz edilmiştir. Araştırmanın sınırlılıkları arasında, Türkiye'de üretişim modeline dayalı kurumsallaşmış uygulamaların henüz yaygın olmaması ve bu alandaki verilerin kısıtlılığı yer almaktadır. Ayrıca, çalışma kapsamında incelenen örnek olaylar, modelin tüm potansiyel uygulama alanlarını temsil etmemektedir. Sonuç olarak, üretişim modelinin kamu hizmetlerinin kalitesini artırma, kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlama, vatandaş memnuniyetini yükseltme ve demokratik katılımı güçlendirme potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiştir. Ancak modelin Türkiye'de etkin şekilde uygulanabilmesi için yasal çerçevenin güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin artırılması, vatandaş farkındalığının yükseltilmesi, kamu personel politikalarının dönüştürülmesi ve teknolojik altyapının iyileştirilmesi gibi politika adımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Üretişim; vatandaş katılımını merkeze alan, kaynakların etkin kullanımını sağlayan ve toplumsal dayanışmayı güçlendiren yenilikçi bir model olarak Türkiye'nin kamu yönetimi reformlarında önemli bir rol üstlenme potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study explores the concept of“co-production”as an alternative model that goes beyond traditional approaches in the delivery of public services. The primary objective of this research is to outline the theoretical framework of the co-production model, analyse its applications globally and in Turkey, and develop recommendations for effectively implementing this model in the delivery of public services in Turkey. The research begins with the theoretical and conceptual framework of the public service concept, encompassing the definition of co-production, its historical development, core principles, types, and impacts. The study evaluates the effectiveness of co-production practices by examining their implementations in various public service areas, such as health, education, security, social services, and local governance. Data were collected through literature review and case study techniques. The theoretical framework of the co-production model was developed by examining academic sources, reports, and legal regulations. Global and Turkish applications were analysed through selected case studies. Among the limitations of the research are the limited prevalence of institutionalised applications based on the co-production model in Turkey and the scarcity of data in this field. Additionally, the case studies examined within the scope of the study do not represent all potential areas of application for the model. In conclusion, the co-production model has the potential to enhance the quality of public services, ensure more efficient use of resources, increase citizen satisfaction, and strengthen democratic participation. However, to implement the model effectively in Turkey, several policy steps are necessary, including maintaining the legal framework, enhancing institutional capacity, increasing citizen awareness, revising public personnel policies, and upgrading technological infrastructure. Co-production, as an innovative model centred on citizen participation, enabling efficient use of resources, and reinforcing social solidarity, holds the potential to play a significant role in Turkey's public administration reforms.