Üniversite öğrencilerinde sosyal medya kullanım sıklığı ile duygusal yeme arasındaki ilişkide dürtüselliğin düzenleyici rolü
The moderating role of impulsivity in the relationship between frequency of social media use and emotional eating in university students
  1. Tez No: 949202
  2. Yazar: EZGİ ZEYNEP ALTINSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REYHAN ÇALIŞAN KİNTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Emotional Eating, Social Media Use, Impulsivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencileri arasında duygusal yeme ve sosyal medya kullanım sıklığı arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve dürtüselliğin bu ilişkideki düzenleyici rolünü belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılıp tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul'da yaşayan 18-25 yaş arasındaki 400 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak 'Demografik Bilgi Formu', 'Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (BSMBÖ)', 'Barratt Dürtüsellik Ölçeği (BIS-11) ve 'Duygusal Yeme Ölçeği (DYÖ)' kullanılmıştır. Araştırmada SPSS programı kullanılmıştır. Araştırma bulguları, sosyal medya bağımlılığı, dürtüsellik ve duygusal yeme arasında anlamlı ve pozitif ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Özellikle dürtüselliğin dikkat, motor ve planlama eksikliği alt boyutlarının bu ilişkilerde belirleyici bir rol oynadığı, ancak düzenleyicilik etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ortaya konmuştur. Dürtüselliğin bu alt boyutlarının sosyal medya kullanımı ile duygusal yeme arasındaki ilişkide anlamlı bir düzenleyici etkisi göstermediği belirlenmiştir. Moderatörlük analizine göre dürtüselliğin, sosyal medya bağımlılığı ile duygusal yeme arasındaki ilişki üzerinde anlamlı bir düzenleyici etkisi bulunmamıştır. Bu çalışma, sosyal medya, dürtüsellik ve yeme davranışları arasındaki karmaşık ilişkileri ortaya koyarak hem alanyazına katkı sunmakta hem de üniversite öğrencilerinin dijital çağda karşılaştıkları psikososyal zorlukların daha iyi anlaşılması gerektiğine işaret etmektedir. Anahtar Kelimler: Duygusal Yeme, Sosyal Medya Kullanımı, Dürtüsellik
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between emotional eating and the frequency of social media use among university students and to determine the moderating role of impulsivity in this relationship. The study was designed using the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of 400 university students aged between 18 and 25 living in Istanbul. The data collection instruments used in the study include the“Demographic Information Form,”the“Bergen Social Media Addiction Scale (BSMAS),”the“Barratt Impulsiveness Scale (BIS-11),”and the“Emotional Eating Scale (EES).”The data were analyzed using the SPSS software. The findings revealed significant positive correlations between social media addiction, impulsivity, and emotional eating. In particular, the subdimensions of impulsivity — attention, motor, and non-planning — were found to play a notable role in these relationships, although their mediating effect was not statistically significant. It was determined that these subdimensions did not show a meaningful mediating effect on the relationship between social media use and emotional eating. However, the moderation analysis showed that impulsivity did not have a significant moderating effect on the relationship between social media addiction and emotional eating. This study provides unique contributions to the literature by highlighting the complex and multilayered interactions between social media use, impulsivity, and eating behaviors. The results underline the importance of developing awareness campaigns, psychoeducational programs, and multidisciplinary interventions at both individual and societal levels to address the psychosocial challenges faced by university students in the digital age.