The Impact of the European Union on the modern nation-state
- Tez No: 94925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM MÜFTÜLER-BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Devlet, Egemenlik IV, European Union, State, Sovereignty 1U
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET AVRUPA BİRLİGİ'NİN MODERN ULUS DEVLET ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Karatekelioğlu, Petek Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meltem Müftüler-Baç Eylül 2000 Bu çalışma, Avrupa' daki modern ulus devlette, Avrupa birleşme süreci sonucunda meydana gelen değişimleri incelemiştir. Avrupa tarihinde bir dönüm noktası modern ulus devletin temelini oluşturan Vestfalya Antlaşması ise, bir diğer dönüm noktası da Avrupa birleşme surecinin gerçekleştirilmesidir. Bu çalışma, ulus devlet üzerindeki değişimleri incelerken, egemenlik kavramını esas alacaktır. Avrupa Birliği'nin modern ulus devlet üzerindeki etkisi, hem birleşme süreci, hem de bölgesel farklılıkları giderme yolundaki çabalar çerçevesinde incelenmiştir. Bir diğer amaç ise, bu değişimleri küreselleşme platformunda ele almaya çalışmak olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE IMPACT OF THE EUROPEAN UNION ON THE MODERN NATION-STATE Karatekelioğlu, Petek Master's Thesis, Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Associate Prof. Dr. Meltem Müftüler-Baç September 2000 This thesis analyzes, the transformations that occur in the modern nation-state in Europe as a result of the process of European integration. In the history of Europe, if a first historical conjuncture is the Westphalian Settlement which had established the basic grounds upon which the modern nation-state has been founded, a second one is the actualization of the European integration process. This thesis explores the transformations on the modern nation-state by focusing on the principle of sovereignty. The impact of the European Union is analyzed both in terms of the integration processes and in terms of the attempts to cope with the regional disparities within the Union. A latent attempt is to situate the exploration within the context of the process of globalization.