Primavera ile sera kurulum projelerinin yönetimi
Management of greenhouse installation projects with primavera
- Tez No: 949263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILDIRIM DALKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sera, Proje yönetimi, kritik yol metodu (CPM), Gantt diyagramı, Primavera, Greenhouse, Project Management, Critical Path Method (CPM), Gantt Chart, Primavera
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada modern örtüaltı (Modern sera) tarım yapısı olan bir projenin proje yönetimi, zaman çizelgesinin takip edilmesi, kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını, düzgün bir şekilde yönetilmesini ve projenin başarılı bir şekilde tamamlanması amaçlanmıştır. Erzincan'da yapılan ilk modern sera inşaatının proje yönetimi ele alınmıştır. Her projede olduğu gibi modern örtüaltı tarım yapısı (modern sera) kurulumunda da projenin sözleşme de yazan bitiş tarihi (75 gün) hedef alınmıştır. Önce proje de aktiviteler oluşturulmuş ve Gantt diyagramı oluşturulmuştur. Sonrasında projenin kritik yol metodu (CPM) ile kritik yolu belirlenmiştir. Aktivitelerin oluşturulması, Gantt Diyagramı ve kritik yol, proje planlama yazılımı olan primavera bilgisayar programı ile planlanmıştır. Daha sonrasında projenin fiili aşaması da gözlemlenip inşaat aşamalarının haftalık raporları çıkartılmıştır. Yapı inşaat süresi program üzerinden ve saha ile karşılaştırılıp sonuçları çalışma içerisinde izah edilmiştir. Yapımı farklı tarihlerde olan yine aynı şirkete ait Yozgat İlinin Sorgun ilçesinde ki modern seranın hiçbir proje yönetimi kullanılmadan yapılmış modern serası ile Erzincan'da primavera kullanılarak yapılan seraları karşılaştırılmıştır. Sonuçları çalışma içerisinde belirtilmiştir. Ayrıca modern sera inşaatlarında ilk defa kullanılan proje yönetim programı olan primavera ile planlanan sera inşaatlarının, planlama yapılmadan kurulan seralara göre proje bitiş sürelerinin, kayda değer bir avantaj sunduğu gözlemlenmiştir. Böylece tarımsal verimliliği artırmak ve sürdürülebilir projelere öncülük etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to manage a modern protected agriculture structure (modern greenhouse) project effectively by tracking the project schedule, utilizing resources efficiently, and ensuring successful project completion. The project management of the first modern greenhouse construction in Erzincan has been examined. As in every project, the contractual project completion deadline (75 days) was targeted in the setup of the modern greenhouse. First, project activities were defined and a Gantt chart was created. Then, the critical path was determined using the Critical Path Method (CPM). The activities, Gantt chart, and critical path were planned using Primavera, a project planning software. Subsequently, the actual implementation phase of the project was observed, and weekly reports on the construction stages were generated. The planned construction duration was compared with actual site progress, and the results are explained within the study. A comparison was also made between this project and another greenhouse project of the same company located in Sorgun, Yozgat, which was constructed without using any project management tools. The findings are presented in the study. Furthermore, it was observed that greenhouse constructions planned with Primavera, a project management software being used for the first time in such projects, provided a significant advantage in terms of project completion duration compared to those established without planning. Thus, the study aims to enhance agricultural productivity and contribute to sustainable project development.