Çocukların ve içeceklerin korunmasına ilişkin hadislerin tahric ve tahlili
The takhrij and analysis of hadiths concerning the protection of children and beverages
- Tez No: 949497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇELİKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, rivayet, râvi, evrensel, çocukların güvenliği, akşam, Koruyucu Hekimlik (Hıfsu'z-Sıhha), salgın hastalık (veba), güvenlik, manevi koruma, şeytan, Hadith, narration, narrator, universal, the safety of children, evening, preventive medicine (hıfsu'z sıhha), epidemic (plague), psychohygiene, security, spiritual protection, lucifer (demons)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) güvenlik, hijyen, manevi koruma ve sorumluluk bilincine yönelik tavsiyelerini içeren; özellikle akşam vakti çocukların dışarı çıkarılmaması ve yiyecek-içeceklerin üzerlerinin örtülmesine dair öğütlerini konu alan hadisin rivayet tarikleri esas alınarak değerlendirme yapılmıştır. Rivayetlerin muhtevası, çalışmada özellikle çocukların güvenliği ve koruyucu hekimlik (hıfzu's-sıhha) bağlamında incelenmiştir. Giriş, iki ana bölüm ve sonuç kısmından oluşan bu araştırmada; öncelikle çalışmanın amacı, önemi, yöntemi, kaynakları ve kapsamı açıklanmış; birinci bölümde, hadisin tahrici yapılmış bulunduğu kaynaklar ve rivayet tarikleri tespit edilmiştir. Ayrıca râvi zinciri analiz edilerek sıhhat dereceleri belirlenmiştir. İkinci bölümde ise metin tenkidinin yanı sıra hadisin nasıl anlaşıldığı konusu ele alınmıştır. Ayrıca hadis içerik açısından analiz edilmiş; özellikle çocuk güvenliği ve koruyucu hekimlik bağlamında değerlendirilmiştir. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) 14 asır önceki tavsiyeleri, modern koruyucu sağlık uygulamalarıyla büyük ölçüde örtüşmekte olup; akşam saatlerinde ev içi güvenliğin sağlanması, gıda hijyenine dikkat edilmesi ve çocukların korunması gibi konulara dair evrensel ilkeler içermektedir. Bu yönüyle konumuz olan hadisin zamana karşı dirençli olduğu ve günümüz sağlık ve güvenlik anlayışıyla uyum içinde bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, we basically made an assessment about Prophet Muhammad's hadith including security, hygiene, spiritual protection and sense of responsibility; especially advices such as“Children should not be taken out in the evening”and“Food and beverages should be covered, too”based on the narration lines. The content of the narrations in this study is examined particularly in the context of child safety and preventive medicine (psychohygiene). In this research consists of an introduction, two main parts and a conclusion. Firstly, the purpose, importance, method, scope and resources of the study are explained in the first part of introduction. The hadith was expounded and the narration lines have been identified. In addition to this, the reliability levels were determined by analyzing the narrator chain. In the second part, as well as textual criticism, the issue of how the hadith is understood is discussed. Moreover, the hadith was analyzed in terms of content. It is especially evaluated in the context of child safety and preventive medicine. The recommendations of Prophet Muhammad 14 centuries ago largely overlap with modern preventive health practices; it contains universal principles on topics such as ensuring home security in the evenings, paying attention to food hygiene and the protection of children. In this respect, it has been concluded that the hadith we are talking about is resistant to time and in harmony with today's understanding of health and safety.