FEN ÖĞRETİMİNDE ÖZEL GEREKSİNİMİ OLAN ÖĞRENCİLERLE YAPILAN ÇALIŞMALARIN TEMATİK ANALİZİ
A THEMATIC REVIEW OF RESEARCH ON SCIENCE EDUCATION FOR STUDENTS WITH SPECIAL NEEDS
  1. Tez No: 949558
  2. Yazar: KÜBRA DEMİR KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜNERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen öğretimi, görme engelli, otizm, öğrenme güçlüğü, özel gereksinimli öğrenciler, autism, developmental disorders, learning disability, science education, students with special needs
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı 2013-2023 yılları arasında özel gereksinimli öğrencilerin fen öğrenimi konusunda yayımlanan ulusal ve uluslararası bilimsel araştırmaların incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışma nitel araştırma yöntemine dayandırılmış ve fenomenoloji deseni benimsenmiştir. Bu kapsamda, çalışma grubunu Taylor&Francis, Web of Science Core Collection, ERIC ve SpringerLink veri tabanlarında“student with disabilities”,“autism”,“learning disabilities”,“ sensory disabilities”,“deaf student”,“blind student”anahtar kelimeleri kullanılarak yayınlanan makaleler oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada veri toplama aracı olarak doküman kullanılmıştır. Belirlenen kriterler doğrultusunda elde edilen 23 makale çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada verilerin analizinde içerik analizi tercih edilmiştir. Araştırma bulguları incelendiğinde, özel gereksinimli öğrencilerle yapılan fen öğretimi çalışmalarının yıllara göre dağılımında sürekli bir artış veya azalış yaşanmadığı bir dalgalanma olduğu görülmektedir. Çalışmaların amaçlarına göre dağılımları incelendiğinde, fen bilimleri öğretiminin evrenselleştirilmesini sürdürülebilir kılmak ve kapsayıcı pedagojilerin etkili bir şekilde geliştirilmesine katkıda bulunmak olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaların çoğunun nicel araştırma yöntemine dayandığı tespit edilirken sayısal olarak bunu nitel ve karma araştırma yöntemi takip etmektedir. Çalışmalar desenlerine göre incelendiğinde ise nicel araştırmalarda yarı deneysel desen, nitel de durum deseninin tercih edildiği belirlenmiştir. Katılımcı örneklem özellikleri incelendiğinde en çok özel öğrenme güçlüğü olan öğrencilerle yapılan çalışmalara rastlanılmıştır. Veri toplama araçları olarak görüşme, başarı testleri ve ölçekler kullanılmıştır. Tespit edilen öğretim yöntemleri ve materyalleri ise en fazla bilgisayar destekli öğretim yöntem ve teknolojiye dayalı öğretim materyalleridir. Özel gereksinimli öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını daha verimli şekilde karşılamak için, gelişen teknolojiyle uyumlu en uygun yöntemleri belirleyebilmek adına bilgi birikimimizi sürekli olarak artırmak ve genişletmek için ek araştırmalar yapılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
This research aims to analyze scientific studies on science education for students with special needs published between 2013 and 2023, both nationally and internationally. A qualitative approach using phenomenology design was chosen for this investigation. The study included articles from databases such as Taylor & Francis, Web of Science Core Collection, ERIC, and SpringerLink, using keywords like“student with disabilities,”“autism,”“learning disabilities,”“sensory disabilities,”“deaf student,”and“blind student.”A total of 23 articles met the selection criteria and were included in the analysis, which was based on document analysis. Content analysis was applied to examine the data. The findings showed that the number of studies on science teaching for students with special needs fluctuated over the years, without a clear upward or downward trend. The primary aim of these studies was to support the development of inclusive pedagogies, ensuring the universalization of science education. Most of the research relied on quantitative methods. Semi-experimental designs were predominantly used in quantitative studies, while case study designs were favored in qualitative ones. Most of the studies involved students with specific learning disabilities. Data was gathered interviews, achievement tests, and scales. The most common teaching methods identified were computer-assisted learning and technology-based instructional materials. To effectively address the educational needs of students with special needs and keep up with technological advancements, further research is essential to continuously expand and refine our knowledge base.