İletişim yetkinliği, yalnızlık ve sosyal beğenirliğin sosyal medya bağımlılığı ile ilişkisi
The relationship between communication competence, loneliness and social desirability with social media addiction
- Tez No: 949655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İletişim yetkinliği, sosyal beğenirlik, sosyal medya bağımlılığı, üniversite öğrencileri, yalnızlık, Communication competence, social likeability, social media addiction, university students, loneliness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığının incelendiği bu çalışmada sosyal medya bağımlılığının iletişim yetkinliği, yalnızlık ve sosyal beğenirlik değişkenleri açısından incelenmesi amaçlayan bu çalışmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bir diğer amaç ise sosyal medya bağımlılığının cinsiyet, fakülte ve ilişki durumlarına göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışmanın örneklemini 2023-2024 eğitim öğretim yılında farklı fakültelerde öğrenim gören toplam 540 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcıların kişisel bilgilerine ilişkin verileri toplamak amacıyla araştırmacılar tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”, sosyal medya bağımlılıklarının incelenmesi amacıyla“Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği”, iletişim yetkinliğinin incelenmesi amacıyla“Kişilerarası İletişim Yetkinliği Envanteri (KİYE)”, yalnızlıklarının incelenmesi amacıyla“UCLA Yalnızlık Ölçeği”, sosyal beğenirlikleriinin incelenmesi amacıyla“Sosyal Beğenirlik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma için gerekli izinler Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Etik Kurul'u ile araştırmanın gerçekleştirildiği Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörlüğü ve uygulamanın yapılacağı her fakülteden izinler alınmıştır. Veri analizinde IBM SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler t testi, ANOVA, levene testi, tukey testi, pearson momentlar çarpımı korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizleri ile incelenmiştir. Üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığın cinsiyete göre anlamlı bir fark gösterip göstermediği tespit etmek için t testi; fakülte ve ilişki durumu değişkenlerine göre anlamlı bir fark gösterip göstermediğini tespit etmek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Araştırmada yer alan diğer bağımsız değişkenler olan iletişim yetkinliği, yalnızlık ve sosyal beğenirliğin üniversite öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığını yordayıp yordamadığını belirlemek için çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda üniversite öğrencilerinin sosyal medya bağımlılıkların cinsiyet ve ilişki durumları bakımından anlamlı bir farklılık gösterdiği; fakülte bakımından anlamlı bir farklılık göstermediği sonucu elde edilmiştir. Yapılan çoklu regresyon analizine göre en güçlü yordayıcı değişkenin sosyal beğenirlik olduğu ve bunu iletişim yetkinliğinin takip ettiği görülmektedir. Yalnızlık değişkeni ise anlamlı yordayıcı değildir. Buna ek olarak iletişim yetkinliği, yalnızlık ve sosyal beğenirlik faktörleri sosyal medya bağımlılığına ait toplam varyansın %33'ünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, which aims to examine social media addiction in terms of communication competence, loneliness and social liking variables, the relational survey method was used. Another aim is to examine whether social media addiction shows a significant difference according to gender, faculty and relationship status. The sample of the study consists of a total of 540 university students studying in different faculties in the 2023-2024 academic year. In the study,“Personal Information Form”created by the researchers was used to collect data on the personal information of the participants,“Social Media Addiction Scale”was used to examine their social media addiction,“Interpersonal Communication Competence Inventory (ICCI)”was used to examine their communication competence,“UCLA Loneliness Scale”was used to examine their loneliness, and“Social Liking Scale”was used to examine their social liking. The necessary permissions for the research were obtained from the Ethics Committee of Kırşehir Ahi Evran University and the rectorate of Çankırı Karatekin University, where the research was conducted, and from each faculty where the application would be carried out. IBM SPSS 26 package program was used in data analysis. The data obtained in the study were analyzed by t test, ANOVA, levene test, tukey test, pearson product-moment correlation analysis and multiple linear regression analysis. One-way analysis of variance (ANOVA) was applied to determine whether social media addiction in university students showed a significant difference according to gender; one-way analysis of variance (ANOVA) was applied to determine whether it showed a significant difference according to faculty and relationship status variables. Multiple regression analysis was used to determine whether communication competence, loneliness and social liking, which are the other independent variables in the study, predict social media addiction in university students. As a result of the analysis, it was concluded that the social media addiction of university students showed a significant difference in terms of gender and relationship status, but did not show a significant difference in terms of faculty. According to the multiple regression analysis, the strongest predictor variable was social likability, followed by communication competence. The loneliness variable is not a significant predictor. In addition, communication competence, loneliness and social liking factors explain 33% of the total variance of social media addiction.