Yapay zekâ teknolojisinin sosyal bilgiler eğitiminde kullanılması üzerine sosyal bilgiler öğretmen adayları ve akademisyen görüşleri
Opinions of prospective social studies teachers and academicians on the use of artificial intelligence technology in social studies education
  1. Tez No: 949664
  2. Yazar: YUSUF BATUHAN PEHLİVANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELVAN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimde yapay zekâ, Metaverse, Sosyal Bilgiler, Yapay zekâ, Artificial intelligence in education, Artificial intelligence, Social Studies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın temel amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının ve sosyal bilgiler eğitimi alanında çalışan akademisyenlerin yapay zekâ hakkındaki görüşlerinin incelenmesidir. Bu araştırma nitel bir anlayış ile yapılmış ve fenomenolojik olarak tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak görüşme kullanılmıştır. Görüşmeler Türkiye'de bulunan bir üniversitenin sosyal bilgiler öğretmenliği lisans öğrencileri ve bu öğrencilere eğitim veren akademisyenlerle yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Günümüzde teknolojiler hızla ilerlemesi ile birlikte hayatımızın her alanında etkili bir hale gelmiştir. Bu teknolojik gelişmelerin günümüzde en popüler ve etkili teknolojisinin yapay zekâ olduğu düşünülmektedir. Yapay zekâ, insan benzeri zekâya sahip bilgisayar sistemlerini ifade eder ve karmaşık algoritmalar, veri analiziyle öğrenme ve problem çözme yeteneklerini geliştirir. Sosyal bilgiler eğitimi ise öğrencilere toplumun yapısını, kültürünü, tarihini ve diğer sosyal konuları öğretmeyi amaçlayan bir disiplindir. Bu eğitim, öğrencilerin toplumsal sorunlara duyarlılık geliştirmelerine, kritik düşünme becerilerini kullanmalarına ve etkili iletişim yetenekleri kazanmalarına yardımcı olur. Yapay zekâ, öğrencilerin öğrenme deneyimini iyileştirecek ve eğitim sürecini dönüştürecektir. Bu çalışmada yapay zekâ teknolojisinin sosyal bilgiler eğitimindeki varlığı ve aralarındaki ilişki incelenmiştir. Yapay zekâ teknolojisinin sosyal bilgiler eğitimine nasıl entegre edilebileceğini, öğrencilerin ve öğretmenlerin bu teknolojiden nasıl faydalanabileceğini ve yapay zekâyı nasıl etkili bir şekilde kullanabilecekleri tartışılmıştır. Öğretmen adayları ve akademisyenlerin görüşleri doğrultusunda yapay zekânın sosyal bilgiler eğitiminde kullanılmasının getirdiği avantajlar ve dezavantajlar hakkında detaylı bir değerlendirme yapılmış ve gelecekte yapay zekâ ile sosyal bilgiler eğitimi alanındaki ilişkinin daha da artacağı sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının ve akademisyenlerin yapay zekâ yeterliliklerinin arttırılmasına yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the views of social studies pre-service teachers and academicians working in the field of social studies education regarding artificial intelligence. This research was conducted with a qualitative approach and designed as a phenomenological study. Interviews were used as the data collection tool. The interviews were conducted with social studies pre-service teachers and the academicians who teach them at a university in Turkey. The obtained data were analyzed descriptively. With the rapid advancement of technology today, it has become influential in every aspect of our lives. Among these technological developments, artificial intelligence is considered the most popular and effective technology. Artificial intelligence refers to computer systems with human-like intelligence that develop learning and problem-solving abilities through complex algorithms and data analysis. Social studies education is a discipline aimed at teaching students the structure, culture, history, and other social aspects of society. This education helps students develop sensitivity to social issues, use critical thinking skills, and acquire effective communication abilities. Artificial intelligence is expected to improve students, learning experiences and transform the educational process. This study explores the presence of artificial intelligence technology in social studies education and the relationship between them. It discusses how artificial intelligence technology can be integrated into social studies education, how students and teachers can benefit from this technology, and how artificial intelligence can be effectively used. Based on the views of pre-service teachers and academicians, a detailed evaluation of the advantages and disadvantages of using artificial intelligence in social studies education is made, and it is concluded that the relationship between artificial intelligence and social studies education will further increase in the future. It is recommended that efforts be made to enhance the artificial intelligence competencies of social studies pre-service teachers and academicians.