Gebelerde Streptococcus agalactiae (Grup B Streptokok) kolonizasyonunun kültür ve moleküler yöntemler ile araştırılması
Investigation of Streptococcus agalactiae (Group B Streptococcus) colonisation in pregnant women by culture and molecular methods
  1. Tez No: 949741
  2. Yazar: BİLGE MAZLUMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF AKTAŞ SEPETCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus agalactiae, Grup B Streptokok, GBS, PZR, rektovajinal kolonizasyon, ST-17, Streptococcus agalactiae, GBS, Group B Streptococcus, PCR, rectovaginal colonisation, ST-17
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Streptococcus agalactiae (GBS) yenidoğanda erken başlangıçlı sepsise neden olur ve GBS ile maternal kolonizasyon en önemli risk faktörüdür. Tüm gebelerin 36-37. gebelik haftaları arasında kolonizasyon açısından taranması ve GBS saptanması durumunda antibiyotik profilaksisinin başlanması yenidoğanda enfeksiyon oluşmasını önlemek açısından çok önemlidir. Bu çalışmada, 36 hafta ve üzeri gebelerde GBS kolonizasyon oranının belirlenmesi ve tarama için, kültür ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemleri arasındaki uyumun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, kolonizasyonu etkileyebilecek olası risk faktörleri ve hipervirülan ST-17 klonunun varlığının araştırılması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Hastanemize Mayıs-Aralık 2024 tarihleri arasında başvuran 36 hafta ve üzeri gebelerden alınan 365 rektovajinal örnek çalışmaya dahil edildi. Kültür ve PZR için her hastadan iki ayrı rektovajinal sürüntü örneği alındı. Kültür için alınan örnekler GBS için seçici zenginleştirici sıvı besiyeri olan Lim Broth'a ekildi, inkübasyonun ardından kanlı agara subkültürü yapıldı. Üreyen bakterilerin tanımlanması Streptokok gruplandırma kiti ve VITEK ® MS ile gerçekleştirildi. Antibiyotik duyarlılık testleri Kirby Bauer disk difüzyon yöntemiyle yapıldı. PZR için vNAT'a alınan örnekler ekstraksiyon işlemi sonrasında Bio-Speedy GBS (Grup B Streptokok) qPCR kiti ile çalışıldı. Kültürde üreyen GBS izolatları hipervirülan ST-17 klonu varlığı açısından PZR ile araştırıldı. Ayrıca, demografik ve obstetrik bilgiler ile potansiyel risk faktörlerine dair sorular içeren bir anket uygulandı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Konvansiyonel kültür yöntemi ile gebelerin %12,3'ünde, PZR ile %15,3'ünde GBS saptandı. Cohen's Kappa analizi ile iki yöntem arasında“neredeyse mükemmel”düzeyde bir uyum gözlendi. Tüm GBS izolatları penisiline duyarlı bulunurken, eritromisine %37,8 ve klindamisine %33,3 oranında direnç saptandı. İndüklenebilir klindamisin direnci %13,3 olarak bulundu. Moleküler analizle izolatların dördünün (%7) ST-17 klonuna ait olduğu tespit edildi. Risk faktörleri analizinde, son üç ayda 11–30 kez cinsel ilişki bildiren gebelerde GBS pozitiflik oranı anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, GBS kolonizasyonu, en az 48 saat gerektiren konvansiyonel kültür yöntemine kıyasla PZR yöntemiyle yaklaşık bir saat gibi çok daha kısa süre içinde tespit edilmiştir. İki yöntem arasında“neredeyse mükemmel”uyum saptanmış olup PZR yöntemi GBS taraması için kabul edilebilir bir alternatif olarak değerlendirilmiştir. GBS'nin yüksek prevalansı ve ST-17 gibi hipervirülan klonların dolaşımı, gebelerde taramanın önemini vurgulamaktadır. Tüm izolatların penisiline duyarlı olması profilakside bu antibiyotiğin hala etkinliğini koruduğunu gösterirken, eritromisin ve klindamisine artmış direnç oranları, bu ilaçların alternatif olarak kullanımında dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu çalışma, GBS taramasında moleküler yöntemlerin tanısal katkısını, ST-17 klonunun varlığını ve davranışsal risk faktörlerinin etkisini ortaya koymakta olup; elde edilen bulgular, tanı stratejilerinin geliştirilmesi ve epidemiyolojik izlem açısından önemli bir referans sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Streptococcus agalactiae (GBS) causes early-onset neonatal disease and maternal colonisation with GBS is the most important risk factor. Screening of all pregnant women between 36-37 weeks of gestation for colonisation and initiation of antibiotic prophylaxis if GBS is detected is very important to prevent infection in the newborn. In this study, we aimed to determine the rate of GBS colonisation in pregnant women at 36 weeks of gestation and older and to evaluate the concordance between conventional culture method and PCR methods for screening. We also aimed to investigate possible risk factors that may affect colonisation and the presence of hypervirulent ST-17 clone. Materials and Methods: A total of 365 rectovaginal specimens obtained from pregnant women at 36 weeks of gestation and older who were admitted to our hospital between May and December 2024 were included in the study. Two separate rectovaginal swabs were taken from each patient for culture and PCR. The samples taken for culture were sown in Lim Broth, a selective enrichment liquid medium for GBS, and subcultured on blood agar after incubation. The grown bacteria were identified by Streptococcus grouping kit and VITEK ® MS. Antibiotic susceptibility tests were performed by Kirby Bauer disc diffusion method. Samples taken to vNAT for PCR were analysed with Bio-Speedy GBS (Group B Streptococcus) qPCR kit after extraction. GBS isolates grown in culture were investigated by PCR for the presence of hypervirulent ST-17 clone. In addition, a questionnaire including demographic and obstetric information and questions about potential risk factors was applied. The data obtained were analysed statistically. Results: GBS was detected in 12.3% of pregnant women by conventional culture method and 15.3% by PCR. Cohen's Kappa analysis showed“almost perfect”agreement between the two methods. While all GBS isolates were susceptible to penicillin, 37.8% were resistant to erythromycin and 33.3% to clindamycin. Inducible clindamycin resistance was 13.3%. Molecular analysis revealed that four (7%) of the isolates belonged to ST-17 clone. In the risk factor analysis, the rate of GBS positivity was significantly higher in pregnant women who reported having sexual intercourse 11–30 times in the past three months. Conclusion: In our study, GBS colonisation was detected in a much shorter time, approximately one hour, by PCR method compared to the conventional culture method, which requires at least 48 hours. The agreement between the two methods was 'almost perfect' and the PCR method was considered as an acceptable alternative for GBS screening. The high prevalence of GBS and the circulation of hypervirulent clones such as ST-17 emphasise the importance of screening in pregnant women. While the susceptibility of all isolates to penicillin indicates that this antibiotic is still effective in prophylaxis, the increased resistance rates to erythromycin and clindamycin emphasise the need for caution in the use of these drugs as alternatives. This study demonstrates the diagnostic contribution of molecular methods in GBS screening, the presence of ST-17 clone and the effect of behavioural risk factors; the findings obtained provide an important reference for the development of diagnostic strategies and epidemiological follow-up.