Beliren yetişkin bireylerde ebeveyne bağlanma ve kardeş ilişki niteliği arasındaki ilişkide kardeşe bağlanmanın aracı rolü
The mediating role of sibling attachment i̇n the relationship between parent-attachment and sibling relationship quality i̇n emerging adult i̇ndividuals
- Tez No: 949832
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI TOMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveyne Bağlanma, Kardeş İlişki Niteliği, Kardeşe Bağlanma, Parent Attachment, Sibling Relationship Quality, Sibling attachment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkin bireylerde ebeveyne bağlanma ve kardeş ilişki niteliğini açıklamada kardeşe bağlanmanın aracı etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubu ölçüt örnekleme tekniği ile araştırmaya gönüllü katılım sağlayan 327 (253 kız 74 erkek) beliren yetişkin bireyden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Google Forms üzerinden Ebeveyne Bağlanma Ölçeği, Kardeşe Bağlanma Ölçeği ve Kardeş İlişki Niteliği Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS ve AMOS paket programları ile yapılmıştır. Araştırma sonucunda anneye bağlanma ile kardeş ilişki niteliği, anneye bağlanma ile kardeşe bağlanma, babaya bağlanma ile kardeş ilişki niteliği, babaya bağlanma ve kardeşe bağlanma arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Kardeşe bağlanma ve kardeş ilişki niteliği arasında ise pozitif yönde ve yüksek düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Kardeşe bağlanmanın anneye bağlanma ve kardeş ilişki niteliği arasındaki aracı etkisinin kısmi, babaya bağlanma ve kardeş ilişki niteliği arasında ise tam bir aracı etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Beliren yetişkin bireylerin ebeveyne bağlanma, kardeş bağlanma ve kardeş ilişki niteliklerinde cinsiyet etkisinin, kardeş çiftinin etkisinin (kız-kız, erkek-erkek, kız-erkek) anlamlı bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın değişkenlerinde kardeş sayısı açısından, kardeşe bağlanma ve kardeş ilişki niteliğinde anlamlı bir fark bulunmuştur. Kardeşe bağlanma değişkeninde ve kardeş ilişki niteliği açısından iki kardeşi olanların daha avantajlı olduğu bulunmuştur. Katılımcıların eğitim düzeylerine göre ise üniversite mezunlarının lise mezunlarına göre kardeş ilişki niteliklerinde daha başarılı sonuçlar elde etiğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar kardeş ilişkilerine ilişkin kuramsal bilgiler ile alan yazın çerçevesinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating effect of sibling attachment in explaining parental attachment and the quality of sibling relationships in emerging adults. The study group consists of 327 emerging adults (253 females, 74 males) who voluntarily participated in the research through criterion sampling. Data for the study were collected via Google Forms using the Parental Attachment Scale, Sibling Attachment Scale, and Sibling Relationship Quality Scale. The analyses were conducted using SPSS and AMOS software packages. The results of the study revealed a moderate, positive, and significant relationship between maternal attachment and sibling relationship quality, maternal attachment and sibling attachment, paternal attachment and sibling relationship quality, and paternal attachment and sibling attachment. Additionally, a strong positive correlation was found between sibling attachment and sibling relationship quality. Sibling attachment was found to have a partial mediating effect between maternal attachment and sibling relationship quality, whereas it showed a full mediating effect between paternal attachment and sibling relationship quality. Furthermore, the study determined that gender and sibling pair composition (female-female, male-male, female-male) did not significantly influence parental attachment, sibling attachment, or sibling relationship quality in emerging adults. However, a significant difference was observed in sibling attachment and sibling relationship quality based on the number of siblings, with individuals having two siblings exhibiting an advantage in both areas. Regarding educational level, university graduates showed better outcomes in sibling relationship quality compared to high school graduates. The findings were discussed within the framework of theoretical insights on sibling relationships and existing literature, and recommendations were provided.