Giresun'daki aile işletmelerinde aile anayasası farkındalığı
The family constition awareness of family business in Giresun province
- Tez No: 949841
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ YILMAZ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile şirketi, aile şirketlerinde kurumsallaşma, aile anayasası, Family business, institutionalization in family businesses, family constitution
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Giresun'da faaliyet gösteren aile şirketlerinde aile anayasası farkındalığını ölçmek konulu yüksek lisans tezimiz 4 ana bölümden oluşmaktadır. 1. bölümde aile şirketleri incelenmiş, 2. bölümde aile şirketlerinde kurumsallaşma konusu ele alınmış, 3. bölümde saha araştırmasına yer verilmiş ve 4. bölüm olan sonuç bölümüyle sonlandırılmıştır. Araştırma yöntemi olarak anket yöntemi seçilmiştir. Çeşitli kriterlere göre seçilmiş olan ve Giresun ilinde faaliyet gösteren aile şirketlerine anket soruları word formatında gönderilmiş ve cevaplamaları talep edilmiştir. Katılımcıların anket sorularına vermiş oldukları cevaplarda ortak noktalar, ayrıştıkları noktalar incelenmiş, her soru için katılımcıların vermiş oldukları cevaplar teker teker bu açıdan değerlendirilmiş ve nihayetinde sonuçlar swot analiziyle yorumlanmıştır. Giresun Üniversitesinde bu konuyla ilgili ilk yüksek lisans araştırması olan tezimizin, konuyla ilgili gelecekte yapılacak olan çalışmalara referans olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
A Study on Measuring Awareness of Family Constitutions in Family Businesses Operating in Giresun. Our master's thesis, which focuses on measuring awareness of family constitutions in family businesses operating in Giresun, is structured into four main chapters. In the first chapter, family businesses are examined in detail. The second chapter addresses the concept of institutionalization within family businesses. The third chapter presents the field research, and the final chapter concludes the study with an evaluation of the results.As the research method, a questionnaire-based survey approach was adopted. The survey questions were prepared in Word format and sent to selected family businesses operating in the province of Giresun, based on various criterias. The participants were requested to respond to the questions, and their answers were subsequently analyzed. commonalities and differences in their responses were examined. Each question was evaluated individually in light of these similarities and divergences. Finally, the findings were interpreted using SWOT analysis.As the first master's thesis conducted on this topic at Giresun University, the study is intended to serve as a reference for future academic work in this field.