Kardeşe bağlanma ve kardeş ilişki niteliğinin diyadik analizi
Dyadic analysis of sibling attachment and sibling relationship quality
  1. Tez No: 949843
  2. Yazar: ENİSE SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI TOMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardeşe bağlanma, Kardeş ilişki niteliği, Beliren yetişkinlik, Sibling attachment, Sibling relationships quality, Emerging adulthood
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada beliren yetişkin kardeşlerde bağlanma davranışlarının kardeş ilişki niteliği üzerindeki ikili (diyadik) etkisi incelenmiştir. Araştırma da amaçsal örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile en az bir kardeşi olan, kendisi ve kardeşi 18-29 yaş aralığında olan kardeş çiftleri örnekleme dâhil edilmiştir. Araştırmanın örneklemi 95 gönüllü kardeş çiftinden (135 kız ve 55 erkek olmak üzere 190 birey) oluşmaktadır. Araştırmada kardeş çiftlerinin, kardeşe bağlanma davranışlarının kendi kardeş ilişki niteliği (aktör etkisi) ve kardeşlerinin kardeş ilişki niteliği (partner etkisi) üzerindeki etkileri Aktör Partner Karşılıklı Bağımlılık Modeli ile incelenmiştir. Araştırma verileri“Yaşam Boyu Kardeş İlişkileri Ölçeği”, tez çalışması kapsamında Türkçeye uyarlama çalışması yapılan“Kardeşe Bağlanma Ölçeği”ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 27.0 ve AMOS 21.0 programları ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kardeşe bağlanma ve kardeş ilişki niteliği arasında pozitif yönde ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca farklı yaşlardaki yetişkin kardeşlerin kardeşe bağlanma davranışlarının kendi kardeş ilişki nitelikleri üzerinde aktör ve partner etkilerini anlamlı bulunmuştur. Kardeşe bağlanma davranışları üzerinde cinsiyet, birlikte yaşama süresi ve kardeş çifti olma durumunun anlamlı bir etkisi söz konusu değilken, kardeş ilişki niteliği üzerinde cinsiyete, kardeş çifti olma durumuna göre anlamlı farklılık bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar kardeş ilişkileri alanyazın ve kuramsal bilgiler eşliğinde tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study investigates the dyadic effects of attachment behaviors observed in adult siblings on the quality of sibling relationships. Using criterion sampling, a purposive sampling method, sibling pairs were included in the study if both individuals were between the ages of 18 and 29 and had at least one sibling. The study sample consisted of 95 voluntary sibling pairs, comprising a total of 190 individuals (135 females and 55 males). Data were collected the Lifetime Sibling Relationship Scale, the Sibling Attachment Scale, which was adapted into Turkish within the scope of the thesis study and a personal information form. The effects of sibling attachment behaviors on both the individual's own perception of the sibling relationship quality (actor effect) and that of their sibling (partner effect) were analyzed within the framework of the Actor-Partner Interdependence Model (APIM). Statistical analyses were conducted using SPSS 27.0 and AMOS 21.0 software. Findings revealed significant and positive correlations between sibling attachment behaviors and the quality of sibling relationships. Furthermore, attachment behaviors of adult siblings in different age groups had significant actor and partner effects on sibling relationship quality. While gender, duration of cohabitation, and sibling pair status did not have significant effects on attachment behaviors, significant differences in sibling relationship quality were found based on gender and sibling pair status. The findings were discussed in the context of existing literature and theoretical frameworks, and suggestions for practical applications and future research were provided.