Çocuklarla felsefe uygulamalarının psikolojik iyi oluş ve bakış açısı alma becerilerine etkisi
The effect of philosophy practices with children on psychological well-being and perspective taking skills
- Tez No: 949880
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklarla felsefe, psikolojik iyi oluş, bakış açısı alma becerileri, Philosophy with children, psychological well-being, perspective taking skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çocuklarla felsefe uygulamalarının psikolojik iyi oluş ve bakış açısı alma becerilerine etkisini incelemek amacıyla yapılan bu araştırma nitel ve nicel boyutların bir arada ele alındığı içe içe (gömülü) karma model kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutunda“Ön Test-Son Test-Kontrol Gruplu Yarı Deneysel Desen”kullanılmıştır. Araştırma, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Denizli il merkezinde okul öncesi eğitime devam eden 60-72 aylık, 40 deney ve 23 kontrol grubu olmak üzere toplam 63 çocuk ile yürütülmüştür. Araştırmanın nitel boyutu ise araştırmacı tarafından kaydedilen yansıtıcı günlükler ve öğretmenlerin süreç sonu gözlem değerlendirmelerine yönelik görüşme kayıtlarından oluşmaktadır. Nicel veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, 5- 6 Yaş Çocuklar İçin Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Çocuklar İçin Bakış Açısı Alma Testi, Gelir Düzeyi Tespit Anketi ve Gözlemci Değerlendirme Formu (Kolaylaştırıcının Değerlendirilmesi) kullanılmıştır. Çocuklarla Felsefe Programı için uyaranlar uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Program 8 hafta (16 uygulama) sürecek şekilde planlanmıştır. Haftanın 2 günü deney grubu çocuklarına felsefe programı uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol grubu çocuklarının bakış açısı alma becerileri toplam puanına yönelik gruplar arası ve grup içi analizlerinde deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Psikolojik iyi oluş ölçeği toplam puan analizlerinde ise deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Nicel ve nitel veriler birlikte yorumlandığında uygulanan programın çocuklarda bakış açısı alma becerileri üzerinde etkili bir sonuç verdiği görülmüştür. Bu artışın kalıcılığı takip testi ile ölçüldüğünde de kalıcı öğrenmenin sağlandığı tespit edilmiştir. Deney ve kontrol grubu arasındaki fark psikolojik iyi oluş düzeyleri bakımından uygulanan programın beklenen etkiyi göstermediğini işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to examine the effect of philosophy practices with children on their psychological well-being and perspective-taking skills, was conducted using a nested mixed model that combines qualitative and quantitative dimensions. The quantitative dimension of the study used a“pre-test-post-test-control group quasi-experimental design.”The research was conducted with a total of 63 children aged 60-72 months, including 40 experimental and 23 control groups, who were enrolled in preschool education in the central district of Denizli during the 2024-2025 academic year. The qualitative dimension of the research consists of reflective diaries recorded by the researcher and interview records of teachers' end-of-process observation evaluations. The Personal Information Form, Psychological Well-Being Scale for 5-6 Year Old Children, Perspective Taking Test for Children, Income Level Determination Questionnaire, and Observer Evaluation Form (Facilitator Evaluation) were used as quantitative data collection tools. The stimuli for the Philosophy with Children Program were prepared in accordance with expert opinions. The program was planned to last 8 weeks (16 sessions). The philosophy program was implemented with the experimental group children on 2 days of the week. According to the findings, there was a significant difference in favor of the experimental group in the intergroup and intragroup analyses of the total scores of the experimental and control group children's perspective-taking skills. However, no statistically significant difference was found in favor of the experimental group in the total score analyses of the psychological well-being scale. When quantitative and qualitative data were interpreted together, it was observed that the program had an effective result on the children's perspective-taking skills. The sustainability of this increase was also determined to be achieved through a follow-up test. The difference between the experimental and control groups indicated that the program did not have the expected effect in terms of psychological well-being levels.