Orantısal problem çözme stratejilerine dayalı etkinliklerin 6. sınıf öğrencilerinin sürat problemlerini çözme başarısına etkisi
The effect of activities based on proportional problem solving strategies on the success of 6th grade students in solving speed problems
- Tez No: 949912
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SAĞDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 6. Sınıf Öğrencileri, Orantısal Problem Çözme Stratejilerine Dayalı Etkinlikler, Sürat Problemleri, 6th Grade Students, Activities Based on Proportional Problem Solving Strategies, Speed Problems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada orantısal problem çözme stratejilerine dayalı etkinliklerle öğretimin 6. sınıf öğrencilerinin sürat problemlerini çözme başarısına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca 6. sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütmeye dayalı sürat problemlerinin çözümünde kullandıkları çözüm stratejilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı bir karma yöntem kullanılmıştır. Çalışma deseni kapsamında araştırmanın çalışma gruplarına uygulama öncesinde ve sonrasında çalışmanın bağımlı değişkeni olan altıncı sınıf öğrencilerinin orantısal problem çözme stratejilerine dayalı sürat problemlerini çözme başarıları ölçülmüştür. Deney grubunda dersler orantısal problem çözme stratejilerine dayalı olarak geliştirilen etkinliklerle işlenirken, kontrol grubunda ise dersler mevcut öğretim programına göre işlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen nicel veriler, deney grubu lehine istatistiki olarak önemli bir gelişmenin söz konusu olduğu ortaya koymuştur. Karışık desenli varyans analizi (Mix-ANOVA) sonuçları bakımından, zaman (ön test-son test) ile grup (deney-kontrol) arasında önemli bir etkileşimin bulunduğu saptanmıştır. Bu durum orantısal problem çözme stratejilerine dayalı etkinliklerle yapılan öğretimin öğrencilerin akademik başarılarında anlamlı bir fark oluşturduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of teaching activities based on proportional problem-solving strategies on the success of 6th grade students in solving speed problems. In addition, it was aimed to determine the solution strategies used by 6th grade students in solving speed problems based on proportional reasoning. In this study, a mixed method was used in which quantitative and qualitative research methods were used together. Within the scope of the study design, the success of the sixth-grade students in solving speed problems based on proportional problem-solving strategies, which is the dependent variable of the study, was measured before and after the application to the study groups. While the lessons in the experimental group were taught with activities developed based on proportional problem-solving strategies, the lessons in the control group were taught according to the current curriculum. The quantitative data obtained as a result of the study revealed that there was a statistically significant improvement in favor of the experimental group. In terms of mixed pattern analysis of variance (Mix-ANOVA) results, a significant interaction was found between time (pre-test-post-test) and group (experimental-control). This situation showed that teaching with activities based on proportional problem-solving strategies made a significant difference in the academic success of the students.