Sıvı tütsünün 'lakerda' üzerine etkisinin bilgisayarlı görüntüleme teknolojisi ile belirlenmesi
The determination of liquid smoke condensates' effect on 'lakerda' with computer based image analysis technology
  1. Tez No: 950039
  2. Yazar: BUMİNHAN BURKAY SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAYDE AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Lakerda, Bilgisayarlı Görüntüleme Sistemi (BGS), Renk, Balık, Kalite, Depolama, Lakerda (Salted Bonito), Computerized Imaging System (CIS), Color, Fish, Quality, Storage
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Lakerda, kuru tuz kullanılarak yapılan bir meze çeşididir. Yüksek ekonomik değerli işlenmiş ürünler grubunda değerlendirilir. Tütsülenmiş ürünler de bu kategoridedir. Bu çalışmada, yeni bir ürün olarak farklı oranlarda su bazlı sıvı tütsü eklenmiş lakerda üretimi denenmiştir. Tüketici beğenisi ön planda tutulduğundan birincil kalite parametresi olarak ''renk'' özelliği incelenmiştir. Bu amaçla Bilgisayarlı Görüntüleme Sistemi (BGS) kullanılmıştır. 90 günlük depolama boyunca TBARs, pH, su aktivitesi, Toplam Mezofil Aerobik Bakteri (TMAB), tekstür analizi ve duyusal analizler gerçekleştirilmiştir. Buna göre, renk parametreleri üzerinde sıvı tütsü uygulamalarının önemli bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kalite takibi yapılırken ise b* değerinin izlenmesi önerilmektedir. Tütsü ve tuzlama tekniklerinin kombine etkisi nedeni ile mikrobiyolojik gelişim izlenmemiştir. Tekstür parametrelerinden özellikle sertlik (Hardness) değeri tuzlama nedeni ile yüksek bulunmuştur. Ancak tütsüleme oranlarının tekstür analizi üzerine etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Duyusal analiz sonucuna göre ise en iyi puanları tüm depolama boyunca LS3 grubu almıştır. Sonuç olarak; LS3 grubuna ait örneklerin ticari değerlendirmeye hazır yeni bir ürün olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Salted Atlantic bonito“Lakerda”is a kind of appetizer made using dry salt. It is high value processed products like smoked seafood. In this study, as a new product, water based liquid smoke flavors in different ratios has been tried on Lakerda. Since consumer appreciation is prioritized, color has been examined as the primary quality parameter. For this purpose, Computerized Imaging System (BGS) was used. TBARs, pH, water activity, Total Mesophilic Aerobic Bacteria (TMAB), texture analysis and sensory analyzes were performed during 90 days of storage. Accordingly, it was concluded that liquid smoke flavors applications had a significant effect on color parameters. It is recommended to follow the b* value while quality monitoring is performed. No microbiological development was observed due to the combined effect of smoke flavors and salting techniques. Among the texturing parameters, especially Hardness value was high due to salting. However, it was found that smoking ratios had no effect on texture analysis. According to the results of sensory analysis, LS3 group had the best scores during the whole storage period. As a result, it was found that LS3 group samples could be evaluated as a new product ready for commercial evaluation.