Okul öncesi eğitime devam eden 60-72 ay grubu çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü risk faktörlerinin ebeveyn aracılığı ile taranması ve öğretmen bilgi düzeylerinin incelenmesi: Kocaeli örneği
Screening for specific learning difficulties in children aged 60-72 months attending preschool education through parental mediation and examining teachers' levels of knowledge: The case of Kocaeli
  1. Tez No: 985140
  2. Yazar: ZEHRA GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özgül öğrenme güçlüğü, okul öncesi eğitim, öğrenme güçlüğü belirtileri, Specific Learning Disorder, Preschool Education, Learning Disorder Symptoms Date: 26.09.2025
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitime devam eden 60-72 ay grubu çocukların ebeveynleri aracılığıyla ÖÖG risklerinin taranması ve okul öncesi öğretmenlerinin ÖÖG risk faktörlerine ilişkin bilgi düzeylerinin incelenmesidir. Betimsel tarama modeline dayalı olan bu çalışmada öğretmenlere“Özgül Öğrenme Güçlüğüne İlişkin Soru Listesi”(Yiğiter, 2005), ebeveynlere ise“Özgül Öğrenme Bozukluğu Tarama Ölçeği”(Oral, 2017) uygulanmıştır. Araştırmanın verileri, Kocaeli ilindeki bağımsız anaokullarında görev yapan 395 öğretmen ve 557 ebeveynden elde edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda, öğretmenlerin büyük bir bölümünün ÖÖG konusunda bilgi sahibi olduğunu ifade etmesine rağmen özellikle zekâ düzeyi, fark edilme dönemi gibi kavramsal konularda bilgi eksiklikleri olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde, ebeveynlerden elde edilen verilere göre ÖÖG'nin alt boyutlarından olan kavramsal beceriler ve motor becerilerde risk tarama puanları yüksekken kişilik özellikleri ve sosyal beceriler gibi alanlarda ise bu puanların düşük olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin bilgi düzeylerinin; yaş, mesleki kıdem ve öğrenim durumu gibi demografik değişkenlere göre anlamlı farklılıklar gösterdiği gözlenmiştir. Ebeveynlerde ise 31-40 yaşa aralığındaki bireylerin çocuklarının ÖÖG risklerinde daha düşük tarama puanına sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to screen for SLD risks among children aged 60-72 months attending preschool education through their parents and to examine preschool teachers' knowledge levels regarding SLD risk factors. Based on a descriptive screening model, the“Questionnaire on Specific Learning Difficulties”(Yiğiter, 2005) was administered to teachers, and the“Specific Learning Disorder Screening Scale”(Oral, 2017) was administered to parents. The research data were obtained from 395 teachers and 557 parents working in independent preschools in Kocaeli province. The analysis of the data revealed that although the majority of teachers stated that they had knowledge about SLD, they had knowledge gaps, particularly in conceptual issues such as intelligence level and detection period. Similarly, according to the data obtained from parents, risk screening scores were high in the conceptual skills and motor skills subdimensions of ÖÖG, while these scores were low in areas such as personality traits and social skills. Teachers' knowledge levels were found to show significant differences according to demographic variables such as age, professional seniority, and educational status. Among parents, individuals aged 31-40 were found to have lower screening scores for their children's SLD risks.