Hastaların İstanbul'da ağız ve diş sağlığı klinikleri seçmelerinde sosyal medyanın etkisi
The impact of social media on patient's selection of oral and dental health clinics in İstanbul
  1. Tez No: 950097
  2. Yazar: PARVIZ MAMMADRZAYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Yönetim, Sosyal Medya, İşletme, Etki, Teori, Güncel Eğilimler, Social media, business, health, management, impact, theory, and current trends
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
“Sağlık yönetiminde sosyal medya kullanımı: İstanbul'da Ağız ve Diş Sağlığı klinikleri üzerine bir araştırma”başlıklı bu çalışma, İstanbul'da olan Ağız ve Diş Sağlığı kliniklerinin sosyal medya kullanımını ve nasıl yönetilmesi gerektiğinin kesişimini incelemektedir Bu çalışma, sosyal medyanın temel kavramlarını ve teorik temellerini ele alır. Ayrıca, işletme yönetiminin teorik ve uygulamalı yönlerini inceler. Çalışma, sosyal medya sitelerinin artan etkisini ve bu sitelerin iletişimden bilgi paylaşımına, işbirliğine ve toplumsal katılmaya kadar çeşitli kullanım alanlarını incelemektedir. Sosyal medya kullanımını daha iyi anlamak için, sosyal ağ teorisi, kullanımlar ve doyumlar teorisi, yeniliklerin yayılımı teorisi ve sosyal varlık teorisi gibi temel teorik yaklaşımlar kullanılmaktadır. Özellikle sağlık yönetimi alanında, araştırma, sosyal medyanın güçlü etkilerini inceleyerek bu teknolojinin sağlık alanında nasıl kullanılabileceğine dair önemli bilgiler sunmaktadır. Sağlık alanında güncel eğilimler, sağlık geliştirme modelleri ve dijital teknolojilerin yönetim süreçlerinde nasıl bir etkisi olduğunu kapsamlı bir şekilde araştırılmıştır. Ayrıca, sosyal medyanın sağlık yönetimine dahil edilmesiyle ortaya çıkan etik sorunlara da değinildi. Mahremiyet, yanlış bilgilendirme ve mobil uygulamaların hasta bakımında oynadığı rol gibi önemli konular tartışıldı. Analiz bölümü, İstanbul'daki Ağız ve Diş Sağlığı kliniklerinin yönetim süreçlerine odaklanır. Bu bağlamda, Instagram ve Facebook gibi popüler uygulamalar derinlemesine vaka analizleriyle incelenmiştir. Çalışmayı tamamlayan bir tartışma bölümü, mevcut literatürle karşılaştırmalar ve İstanbul'daki Ağız ve Diş Sağlığı kliniklerinin geleceği için önemli sonuçlar sunar. Bu tez, özellikle İstanbul'daki Ağız ve Diş Sağlığı kliniklerinin sosyal medyayı yönetmek için nasıl kullanabileceğine dair önemli vaka çalışmaları, analizler ve öneriler sunarak alana değerli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
“The Use of Social Media in Health Management: A Study on Oral and Dental Health Clinics in Istanbul”This study looks at how social media use and management intersect in Istanbul's dental and oral health clinics. Along with the theoretical and practical facets of business management, it covers the basic ideas and theoretical underpinnings of social media. The study investigates the growing impact of social media platforms and their various uses, from social interaction and cooperation to communication and information exchange. Important theoretical frameworks like social network theory, uses and gratifications theory, diffusion of innovations theory, and social presence theory are used to better understand how people utilize social media. The study explores the potent effects of social media, particularly in the area of health management, and offers insightful information about how this technology might be applied in the medical industry. It looks closely at health promotion strategies, contemporary healthcare trends, and how digital technology affect management procedures. Furthermore discussed are the moral dilemmas brought on by the incorporation of social media into health management. Important subjects are covered, including misinformation, privacy, and the function of mobile apps in patient care. The management procedures of Istanbul's dental and oral health clinics are the main subject of the analysis section. In this regard, case studies are used to thoroughly investigate well-known apps like Facebook and Instagram. Comparisons with previous research and important conclusions for the future of Istanbul's oral and dental health clinics are provided in the final discussion section. By offering significant case studies, analyses, and suggestions on how Istanbul's oral and dental health clinics might use and handle social media, this thesis significantly advances the area.