Ceza muhakemesinde iddianame
Indictment in penal procedure
- Tez No: 950266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER TOZMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İddianame, Kamu Davası, Muhakeme Anlamında Fiil, Davasız Yargılama Olmaz İlkesi, Cumhuriyet Savcısı, Indictment, Public Case, Act in Procedural Sense, Principle of Accusation, Public Prosecutor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 386
Özet
Türk ceza muhakemesi sisteminin temel özelliklerinden biri, hükmün ve dolayısıyla yargılamanın konusunu Cumhuriyet savcısının düzenlediği iddianamede anlatılan fiil ve faille sınırlı olmasıdır. İddianamenin bu niteliği, gelişimi yüzyılları bulan işbirliği muhakeme sisteminin, iddia ve yargılama yetkisinin ayrı ellere verilmesini öngören anlayışının bir yansımasıdır. Böyle bir sistemde asıl sorun, ceza muhakemesinin dogmatik ve normatif ilke ve hükümlerinin öngördüğü nitelikleri taşımayan iddianamelerdir. İddianamenin özü denilebilecek olay anlatımında tarihi olayın —yani muhakeme anlamında fiilin— tanımlanmasında ortaya çıkan eksiklik ve hatalar, iddianamenin sınırlama ve bilgilendirme işlevlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Ayrıca CMK'nın 225'inci maddesinin birinci fıkrasında, anılan fiilin suçun unsurlarına atıf yapılarak tanımlanmış olması, sorunu daha da kritik hâle getirmektedir. Zira bu hüküm uyarınca iddianamede söz konusu fiilin tanımlanmasında, suçun unsurlarına karşılık gelen olgusal ayrıntı ve kavramlara yer verilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede tezin amacı mevcut sistemdeki olay anlatımıyla ilgili sorunlar başta olmak üzere iddianameyle bağlantılı sorunları açığa çıkarmak ve bunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmektir. Bu doğrultuda, iddianame kurumu; tarihsel ve teorik temellerinin yanı sıra, unsurları ve işlevleriyle ayrıntılı olarak incelenmekte, yargılama sistemindeki yeri değerlendirilmekte ve mevcut sorunlar ortaya konulmaktadır. Daha özel olarak, olay anlatımı ile muhakeme anlamında fiil arasındaki ilişki derinlemesine analiz edilmekte; bu bağlamda, Alman doktrini ve uygulamasıyla karşılaştırmalı olarak Türk iddianamesine özgü sapmalar ele alınmaktadır. Çalışmanın sonunda, tespit edilen sorunlar irdelenerek çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the fundamental characteristics of the Turkish criminal procedure system is that the scope of the judgment —and consequently, the subject matter of the trial— is limited to the act and the accused as described in the indictment filed by the public prosecutor. This feature of the indictment reflects the understanding that underpins the mixed procedural system, which has evolved over centuries and envisions the separation of prosecutorial and adjudicative powers into distinct authorities. The core issue within such a system lies in indictments that fail to meet the essential requirements set by the dogmatic and normative principles of criminal procedure. Deficiencies and errors in defining the historical act —i.e., the act in the procedural sense— within the factual narrative (facts of case), which constitutes the essence of the indictment, may adversely affect its delimiting and informative functions. Furthermore, the fact that the first paragraph of Article 225 of the Criminal Procedure Code (CMK) defines the act in question by referring to the elements of the crime renders the issue even more critical. In accordance with this provision, the indictment is required to include factual details and concepts corresponding to the elements of the crime in defining the act in question. Within this framework, the aim of the thesis is to identify the challenges associated with the indictment —especially the problems concerning the factual narrative— and to develop solutions for these problems. In this respect, the institution of indictment is examined in detail, including its historical and theoretical foundations, as well as its elements and functions. Its role within the judicial system is evaluated, and the existing problems are identified. More specifically, the relationship between the factual narrative and the act in the procedural sense is analyzed in depth; in this context, deviations specific to the Turkish indictment are discussed through a comparative analysis with German doctrine and practice. Finally, the identified problems are critically assessed, and solution-oriented recommendations are proposed.