Cerrahi hemşirelerinde duygusal bulaşmanın bakım davranışlarına ve tükenmişlik düzeyine etkisi
The effect of emotional contamination on care behaviors and burnout level in surgical nurses
  1. Tez No: 950279
  2. Yazar: BÜLENT BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE ESKİCİ İLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım davranışları, cerrahi hemşiresi, duygusal bulaşma, tükenmişlik, Burnout, caring behaviors, emotional contagion, surgical nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu araştırma, cerrahi hemşirelerinde duygusal bulaşmanın bakım davranışlarına ve tükenmişlik düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Materyal ve Metot: Araştırma, Ocak-Haziran 2023 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde cerrahi birimlerde (cerrahi servis, cerrahi yoğun bakım, ameliyathane, acil servis) çalışan 309 cerrahi hemşiresi ile yürütüldü. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgiler Formu, Duygusal Bulaşma Ölçeği (DBÖ), Tükenmişlik Ölçeği (TÖ) ve Bakım Davranışları Ölçeği (BDÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t-testi, ANOVA, Kolmogorov-Smirnov (K-S) ve Shapiro Wilks, Tukey Post Hoc testi ve Tamhane's T2 Pearson Korelasyon Analizi ve Lineer Regresyon kullanıldı. Bulgular: Araştırmada, cerrahi hemşirelerinin DBÖ'nden 2.77±0.57, BDÖ'nden 5.19±0.57, TÖ'den 4.32±0.87 puan aldıkları saptandı. Araştırmada, cerrahi hemşirelerinin DBÖ puanı ile TÖ puanı arasında pozitif yönde ve çok düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu (r=0.124; p=0.029; p0.05). Sonuç: Araştırmada, cerrahi hemşirelerinin duygusal bulaşmalarının orta düzeyde, hasta bakım kalitesi algılama düzeylerinin yüksek olduğu ve tükenmişlik durumu içinde oldukları bulundu. Duygusal bulaşma düzeyinin, tükenmişliği anlamlı bir şekilde etkilediği ancak bakım davranışları üzerine anlamlı düzeyde bir etkisinin olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of emotional contagion on caring behaviors and burnout levels in surgical nurses. Material and Method: He study was conducted with 309 surgical nurses working in surgical units (surgical ward, surgical intensive care, operating room, emergency room) at Atatürk University Health Research and Application Center between january and june 2025. The data of the study were collected using the Introductory Information Form, Emotional Contagion Scale (ECS), Burnout Scale (BS), and Caring Behavior Scale (CBS). Number, percentage, mean, Standard deviation, t-test in independent groups, ANOVA, Kolmogorov-Smirnov (K-S) and Shapiro Wilks, Tukey Post Hoc test and Tamhane's T2 Pearson Correlation Analysis and Linear Regression were used in the analysis of the data. Results: In the study, it was determined that surgical nurses received 2.77±0.57 points from ECS, 5.19±0.57 points from CBS and 4.32±0.87 points from BS. In the study, it was determined that there was a positive and very low statistically significant relationship between the EBS and BS scores of surgical nurses (r=0.124; p=0.029; p0.05). Conclusion: The study found that surgical nurses had moderate emotional contamination, high levels of patient care quality perception, and were in a state of burnout. It was found that the level of emotional contamination significantly affected burnout, but did not have a significant effect on care behaviors.