PD-1/PD-L1 inhibitörü ile tedavi edilen kanser hastalarında tedaviye yanıtın biyobelirteci olarak periferik kan T lenfosit PD-1, CD28 ve CTLA4 ekspresyon düzeylerinin incelenmesi
Evaluation of peripheral blood lymphocyte PD-1, CD28, and CTLA-4 expression levels as biomarkers of treatment response in cancer patients receiving PD-1/PD-L1 inhibitor therapy
  1. Tez No: 950345
  2. Yazar: EMİNE ÜLKÜ ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA MERİÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CD28, CTLA-4, immünoterapi, PD-1, PD-L1, CD28, CTLA-4, immunotheraphy, PD-1, PD-L1
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Translasyonel Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
grammed Death-1) ve PD-L1 (Programmed Death Ligand-1) hedefli immünoterapilerin, çeşitli kanser türlerinde klinik başarı sağlaması, bu ajanların onkoloji pratiğindeki yerini giderek sağlamlaştırmıştır. Ancak bu tedavi yaklaşımı her hastada benzer etki göstermemekte, yalnızca belirli bir hasta grubunda anlamlı klinik yanıtlar elde edilebilmektedir. Bu nedenle, immünoterapiye hangi hastaların daha iyi yanıt vereceğini öngörebilecek güvenilir ve uygulanabilir biyobelirteçlerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. İmmünoterapide iki farklı yaklaşım bulunmaktadır: bunlardan biri PD-1 inhibitörleri, diğeri ise CTLA-4 yolaklarını hedefleyen ajanlardır. Bu tez çalışmasında, yalnızca PD-1 inhibitörü kullanan hastalar takip edilerek değerlendirmeye alınmıştır. PD-1/PD-L1 inhibitörü uygulanan hastalarda tedaviye yanıt ile periferik kan T ve B lenfositlerinde PD-1, CD28 ve CTLA-4 (Cytotoxic T-Lymphocyte-Associated Protein 4) ekspresyon düzeyleri arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmaya, immün kontrol noktası inhibitörleri ile tedavi edilen ve düzenli klinik takipleri yapılan kanser hastaları dahil edilmiştir. Katılımcılardan tedavi öncesi ve tedavi sürecinin belirli dönemlerinde alınan periferik kan örneklerinden mononükleer hücreler izole edilerek, B lenfositler ile CD4⁺ ve CD8⁺ T lenfosit alt gruplarındaki PD-1, CD28 ve CTLA-4 yüzey proteinlerinin ekspresyon düzeyleri çok parametreli akım sitometrisi (flow cytometry) yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen immünfenotiplendirme verileri, tedavi öncesi ve tedavi süresince takip edilerek karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar, %CD4-PD1 ve %CD4-CD28 ekspresyonunun tedaviyle beraber anlamlı derecede azaldığını, %CD4-CTLA4 ekspresyonunun ise anlamlı şekilde arttığını göstermiştir. % CD8-PD1 ekspresyonu aynı şekilde tedaviyle anlamlı şekilde azalırken; %CD8-CTLA4, %CD8-CD28, %CD19-PD1, %CD19-CTLA4, %CD19-CD28 düzeylerine ilişkin çoklu karşılaştırmalar sonucunda anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu sonuçlar, immün sistemin periferik komponentlerinin, özellikle T hücre aktivasyon ve inhibisyon sinyallerini yansıtan yüzey moleküllerinin, tedavi yanıtını öngörmede kullanılabilecek potansiyel biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmanın bulguları, immünoterapiye yanıtın daha iyi anlaşılmasına katkı sunarken; aynı zamanda periferik kan temelli, invazif olmayan bir yaklaşımla tedavi öngörüsünde bulunabilme olasılığını gündeme getirmektedir. Klinik pratiğe entegre edilebilecek böyle bir biyobelirteç paneli sayesinde, hasta seçimi daha doğru yapılabilir, tedavi etkinliği artırılabilir ve gereksiz tedavi maliyetlerinin önüne geçilebilir. PD-1 inhibitörü ile tedavi edilen hastalarda CTLA-4 yolağının arka planda aktifleşmesi, tedaviye yanıtsızlığın potansiyel bir mekanizması olarak öne çıkmaktadır. PD-1 inhibitörü kullanılan hastalarda CTLA-4 düzeylerinin artışı dirençli hastalarda kombine immünoterapi tedavisinin yapılması gerekebileceği konusunda da bir kanıt sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the clinical success of immune checkpoint inhibitors— particularly immunotherapies targeting PD-1 (Programmed Death-1) and PD-L1 (Programmed Death Ligand-1)—has increasingly solidified their role in oncology practice. However, this therapeutic approach does not elicit uniform responses across all patients; only a subset derives meaningful clinical benefit. Consequently, the identification of reliable and clinically applicable biomarkers capable of predicting therapeutic response has become a critical focus in cancer immunotherapy. There are two principal classes of immune checkpoint inhibitors: agents targeting the PD-1/PD-L1 axis and those targeting the CTLA-4 (Cytotoxic TLymphocyte-Associated Protein 4) pathway. In this thesis, only patients receiving PD1 inhibitors were prospectively monitored and evaluated. The study investigated the relationship between treatment response and the expression levels of PD-1, CD28, and CTLA-4 on peripheral blood T lymphocytes in patients undergoing PD-1/PD-L1 inhibitor therapy. Eligible cancer patients who were treated with immune checkpoint inhibitors and received regular clinical follow-up were included in the study. Peripheral blood samples were collected from participants prior to treatment initiation and at designated time points during therapy. Peripheral blood mononuclear cells (PBMCs) were isolated, and the expression levels of PD-1, CD28, and CTLA-4 on CD4⁺ and CD8⁺ T cell subsets were assessed using multiparameter flow cytometry. The resulting immunophenotyping data were correlated with patients' clinical response status. The immunophenotyping data obtained were analyzed by comparing values collected before and during treatment. These analyses demonstrated that the expression levels of %CD4-PD1 and %CD4-CD28 significantly decreased during therapy, whereas %CD4-CTLA4 expression increased markedly. Likewise, a significant reduction was observed in %CD8-PD1 expression throughout treatment. In contrast, multiple comparisons of %CD8-CTLA4, %CD8-CD28, %CD19-PD1, %CD19-CTLA4, and %CD19-CD28 expression levels revealed no statistically significant differences. These findings indicate that peripheral immune components— particularly surface molecules associated with T cell activation and inhibition—may serve as potential biomarkers for predicting response to therapy. The results of this study enhance the current understanding of the immunological dynamics underlying treatment efficacy and highlight the potential utility of a non-invasive, blood-based biomarker panel. Incorporating such biomarkers into clinical practice could facilitate more precise patient stratification, optimize therapeutic outcomes, and reduce unnecessary healthcare expenditures. Furthermore, the observed upregulation of CTLA-4 in patients receiving PD-1 inhibitor points to the activation of compensatory inhibitory pathways, underscoring the potential need for combination immunotherapy strategies in resistant cases.