Dünya vatandaşlığı kavramının felsefi temelleri ve uluslararası hukuk bakımından uygulanabilirliği
Philosophical foundations of the concept of global citizenship and its applicability in international law
  1. Tez No: 950479
  2. Yazar: EHSAN SIROUS REZAEI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İBRAHİM AKKUTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Global Citizenship, Citizenship, International Law Theories, Cosmopolitanism, Jus Cogens
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Dünya vatandaşlığı düşüncesi, insanlık tarihi boyunca çeşitli şekillerde tartışılmış ve farklı disiplinler tarafından ele alınmış bir kavramdır. Vatandaşlık anlayışıyla birlikte gelişerek, uluslararası hukuk, uluslararası ilişkiler ve sosyal bilimlerin farklı alanlarında önemli bir tartışma konusu olmuştur. Her ne kadar dünya vatandaşlığı fiilen bir hukuki statüye sahip olmasa da, uluslararası toplum içinde bireylere belirli haklar ve yükümlülükler kazandıran bir kavram olarak ortaya çıkmıştır. Küresel adalet, insan hakları ve uluslararası iş birliği gibi temel unsurlar, bu düşüncenin pratikte nasıl uygulanabileceğine dair farklı perspektifler sunmaktadır. Özellikle kozmopolitanizm düşüncesi, kozmopolitan uluslararası hukuk teorisiyle uyumlu olup, dünya vatandaşlığı kavramının küreselleşme, insan hakları ve uluslararası iş birliği ile doğrudan bağlantılı olduğunu göstermektedir. Günümüzde, dünya vatandaşlığı düşüncesinin etkili bir şekilde uygulanabilmesi, jus cogens normlarının uluslararası hukukta daha belirgin ve etkili biçimde vücut bulmasına, ayrıca Birleşmiş Milletler çatısı altında sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak amacıyla devletler arası iş birliğinin güçlendirilmesine bağlıdır. Anahtar Kelimeler : Dünya vatandaşlığı, vatandaşlık, uluslararası hukuk teorileri, Kozmopolitanizm, Jus Cogens
Özet (Çeviri)
The concept of global citizenship has been debated in various forms throughout human history and has been examined by different disciplines. It has evolved alongside the understanding of citizenship and has become a significant subject of discussion in international law, international relations, and various fields of social sciences. Although global citizenship does not constitute a formal legal status, it has emerged as a concept that grants individuals certain rights and obligations within the international community. Global justice, human rights, and international cooperation are fundamental elements that offer different perspectives on how this concept can be practically implemented. In particular, the idea of cosmopolitanism, which aligns with cosmopolitan international law theory, demonstrates that global citizenship is directly connected to globalization, human rights, and international collaboration. Today, the effective implementation of the global citizenship concept depends on the strengthening and clear establishment of jus cogens norms within international law, as well as the enhancement of interstate cooperation under the framework of the United Nations to achieve sustainable development goals.