Ayrılık sonrası yas, acının dönüştürücü gücü, yakınlık ve ilişkisel benlik değişimi arasındaki ilişkilerin incelenmesi
An investigation on the relationships between grief, transformative power of suffering, intimacy, and relational self-change
  1. Tez No: 950547
  2. Yazar: ÜLKÜNUR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DUYGU DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrılık sonrası yas, acının dönüştürücü gücü, ilişkisel benlik değişimi, yakınlık, Romantic breakup grief, transformative power of suffering, relational self-change, intimacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı, romantik ilişki kaybı yaşamış beliren yetişkinlerin ayrılık sonrası yas süreci ile acının dönüştürücü gücü, ilişkisel benlik değişimi, ben tasavvuruna ötekini katma ve demografik bilgiler arasındaki ilişkilerin incelenmesi, grup farklılıklarının belirlenmesi ve araştırmanın bağımsız değişkenlerinin ayrılık sonrası yas üzerindeki yordayıcılık etkisinin açıklanmasıdır. Çalışmanın örneklemini 18-29 yaş arası en az bir romantik ayrılık yaşamış 481 (315'i kadın ve 166'sı erkek) beliren yetişkin oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Ayrılık Sonrası Yas Ölçeği (Balcı-Çelik ve Bayraktar, 2022), Acının Dönüştürücü Gücü Ölçeği (Dinçer, Ekşi, Demirci ve Kardaş, 2015), Ben Tasavvuruna Ötekini Katma Ölçeği (Dinçer, 2017) ve İlişkisel Benlik Değişimi Ölçeği (Dinçer, 2017) aracılığı ile toplanmıştır. Araştırma sonuçları, cinsiyete göre benlik genişlemesi, benlik budanması ve benlik daralmasının; mevcut romantik ilişki durumuna göre benlik genişlemesi, benlik budanması, normal ve patolojik yasın; biten ilişkinin türüne göre benlik budanması, benlik kirlenmesi ve ben tasavvuruna ötekini katmanın, biten ilişkinin süresine göre benlik genişlemesi, benlik budanması, ben tasavvuruna ötekini katma, normal yas ve patolojik yasın; biten ilişkinin üzerinden geçen süreye göre, benlik budanması, ben tasavvuruna ötekini katma, normal ve patolojik yasın; ilişkiyi bitirme kararı alan taraf olma durumuna göre benlik genişlemesi, benlik budanması, patolojik ve normal yasın ilişkiyi başlatma yöntemine göre benlik genişlemesi ve normal yasın; ilişkiyi bitirme yöntemine göre benlik genişlemesi ve ben tasavvuruna ötekini katmanın anlamlı şekilde farklılaştığını ortaya koymuştur. Araştırma değişkenlerinin aile yapısı ve sosyo-ekonomik düzeye göre anlamlı şekilde farklılaşmadığı raporlanmıştır. Pearson korelasyon analizi sonuçlarına göre normal yasın benlik genişlemesi, benlik budanması ve ben tasavvuruna ötekini katma ile patolojik yasın ise benlik genişlemesi, benlik daralması, benlik budanması, benlik kirlenmesi ve ben tasavvuruna ötekini katma bağımsız değişkenleri ile ilişkili olduğu açıklanmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre benlik genişlemesi ve ben tasavvuruna ötekini katma değişkenlerinin normal yası açıkladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to investigate the relationships between the post-breakup grief process of emerging adults who have experienced romantic relationship dissolution and the transformative power of distress, relational self-change, inclusion of the other in the self, and demographic variables. Additionally, the study seeks to identify group differences and examine the predictive effects of the independent variables on post-breakup grief. The sample consists of 481 emerging adults (315 women and 166 men) aged between 18 and 29 who have experienced at least one romantic breakup. Data were collected using the Demographic Information Form, Post-Breakup Grief Scale (Balcı-Çelik & Bayraktar, 2022), Transformative Power of Suffering Scale (Dinçer, Ekşi, Demirci ve Kardaş, 2015), Inclusion of Other in the Self Scale (Dinçer, 2017) and Relational Self-Change Scale (Dinçer, 2017). Findings indicate significant differences in self-expansion, self-pruning, and self-contraction based on gender; in self-expansion, self-pruning, normative grief, and pathological grief based on current romantic relationship status; in self-pruning, self-contamination, and inclusion of the other in the self based on the nature of the dissolved relationship; in self-expansion, self-pruning, inclusion of the other in the self, normative grief, and pathological grief based on relationship duration; in self-pruning, inclusion of the other in the self, normative grief, and pathological grief based on the time elapsed since the breakup; in self-expansion, self-pruning, normative grief, and pathological grief based on whether the individual initiated the breakup; in self-expansion and normative grief based on the method of initiating the relationship; and in self-expansion and inclusion of the other in the self based on the method of relationship dissolution. Additionally, the study reports no significant differences in research variables based on family structure or socioeconomic status. Pearson correlation analysis results indicate that normative grief is associated with self-expansion, self-pruning, and inclusion of the other in the self, whereas pathological grief is associated with self-expansion, self-contraction, self-pruning, self-contamination, and inclusion of the other in the self. Regression analysis results suggest that self-expansion and inclusion of the other in the self predict normative grief.