Araçlardaki tekerlek poyrasının alüminyum malzeme kullanılarak hafifletilmesi ve soğutulması
Lightening and cooling of wheel hubs in vehicles using aluminum material
  1. Tez No: 950896
  2. Yazar: UFUK CAN CENİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekerlek poyrası, Sonlu elemanlar analizi, Hafif tasarım, Alüminyum tekerlek, Yapı optimizasyonu, Wheel hub, Finite element analysis, Lightweight design, Aluminum wheel, Structure optimization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Otomobil ve ticari araçlardaki tekerlek sistemleri genellikle tek parça veya modüler bileşenler şeklinde tasarlanır ve Poyra (Göbek), Mafsal, Rulmanlar ile Tekerlek gibi temel parçalardan oluşur. Bu sistemlerde yaygın olarak kullanılan malzemeler arasında dökme demir, hafif çelik, alüminyum alaşımları, nodüler dökme demir (sfero döküm) ve çelik jant telleri yer alır. Bu çalışma, ticari araçlarda kullanılan tekerlek poyralarının hafif metaller ve yenilikçi tasarımlar kullanılarak hafifletme çalışması yapılması için tekerlek poyrasının Sonlu Elemanlar Analizi (FEA) kullanılarak incelenmesi ve analizini kapsamaktadır. Bu çalışmada, Alüminyum ve GG30 döküm malzemesi kullanılarak tekerlek tertibatının toplam ağırlığının azaltılması amaçlanmaktadır. Hafif göbek ve tekerlek tertibatı, aracı hareket ettirmek veya durdurmak için yapılan iş olan ataleti azaltacaktır. Bu doğrultuda poyranın birinci analizinde -x yönünde, toplamda 120 kN yük altındaki davranışı simüle edilmiştir. İkinci analizde sınır şartı olarak belirli bölgelere tork uygulanmıştır. Yapılan analizler neticesinde Alüminyum tekerlek poyrası için kullanılması önerilmiş, uygun tasarımla mühendislik analizi yapılarak ağırlıkta azalma ile güvenilir elde edilmiş ve böylece Alüminyum tekerlek poyraları için kullanılabilir bir malzeme haline getirilmiştir. Alüminyum malzemeli poryanın deformasyonu GG30 dökme poryaya göre yüksek fakat plastik bölgeye geçmemiştir.
Özet (Çeviri)
Wheel systems in automobiles and commercial vehicles are usually designed as one-piece or modular components and consist of basic parts such as Hub, Knuckle, Bearings and Wheel. Common materials used in these systems include cast iron, mild steel, aluminum alloys, nodular cast iron (ductile iron) and steel spokes. This study involves the investigation and analysis of the wheel hubs used in commercial vehicles using Finite Element Analysis (FEA) for the lightweighting of the wheel hubs using lightweight metals and innovative designs. In this study, it is aimed to reduce the total weight of the wheel assembly by using Aluminum and GG30 casting material. The lightweight hub and wheel assembly will reduce inertia, which is the work done to move or stop the vehicle. Accordingly, in the first analysis of the hub, the behavior of the hub in the -x direction under a total load of 120 kN was simulated. In the second analysis, torque was applied to certain regions as a boundary condition. As a result of the analysis, it was recommended to use aluminum for the wheel hub, and by performing engineering analysis with appropriate design, a reliable reduction in weight was obtained and thus aluminum was made as usable material for wheel hubs. The deformation of the aluminum material hub is higher than that of the GG30 cast hub, but it has not passed into the plastic region.