Ovariohisterektomi yapılan kedilerde meloksikam ve rektal ozon uygulamasının postoperatif ağrı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of meloxicam and rectal ozone application on postoperative pain in cats undergoning ovariohysterectomy
  1. Tez No: 969250
  2. Yazar: ÖZLEM ÖNÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESİH KOCAMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Meloksikam, Ovariyohisterektomi, Ozon, Postoperatif Ağrı, Cat, Meloxicam, Ovariohysterectomy, Ozone, Postoperative Pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Kedilerde ovariohisterektomi operasyonu orta şiddette ağrıya sebep olan en yaygın cerrahi prosedürlerden biridir. Bu çalışmanın amacı rutin ovaryohisterektomi (OHE) operasyonu geçiren sağlıklı kedilerde farklı analjezik prosedürlerinin postoperatif ağrı üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışma Burdur Mehmet Akif Ersoy Veteriner Fakültesi'ne ovariyohisterektomi talebiyle gelen 72 dişi kedi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kediler meloksikam (Grup- 1, n=24), ozon uygulama (Grup- 2, n=24) ve kontrol grubu (Grup- 3, n=24) olmak üzere rastgele 3 gruba ayrılmıştır. Çalışmadaki kedilerin anestezisi için 0.08ml/kg dozunda medetomidin, 0.05-0.075 ml/kg dozunda ketamin intramuskuler olarak uygulanmıştır. Ketamin uygulamasından 10 dakika sonra kedilere iki ağrı kesici tedaviden biri uygulanmıştır. Ozon uygulama grubuna, 30 μg/ml rektal ozon insuflasyonu gerçekleştirilmiştir. Meloksikam grubuna ise 0.2 mg/kg subkutan meloksikam enjeksiyonu yapılmıştır. Kontrol grubuna ise hiçbir analjezik uygulanmamıştır. Tüm kedilerin benzer koşullar altında, median hattan ovariyohisterektomi operasyonu gerçekleştirilmiştir. Her kedi için UNESP-Botucatu çok boyutlu bileşik ağrı ölçeğine göre takip formu oluşturulmuş ve kedilerin postoperatif gözlem sonuç bilgileri kayıt edilmiştir. Ağrının değerlendirilmesi için postoperatif 0, 1, 2, 4, 6, 10 ve 24. saatlerde kullanılarak puanlama yapılmıştır. Tüm gruplarda postoperatif ilk saatlerde, sonraki zaman noktalarına kıyasla ağrı skorlarının en yüksek olduğu belirlenmiştir. Zaman ilerledikçe kedilerin ağrı skorlarında belirgin bir düşüş olmuş ve bu düşüş özellikle 4. saat sonrasında anlamlı hale gelmiştir. Dördüncü saatten itibaren, kontrol grubundaki kedilerin ağrı skorlarının, meloksikam ve ozon uygulanan gruplara kıyasla anlamlı şekilde yükseldiği belirlenmiştir. Meloksikam ve ozon grupları arasındaki istatistiksel fark ise altıncı saatten sonra belirginleşmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, meloksikamın ağrıyı en hızlı şekilde kontrol altına alan yöntem olduğu, ozon uygulamasının ise zamanla etkili bir analjezik alternatif olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ovariohysterectomy in cats is one of the most common surgical procedures that causes moderate pain. The aim of this study was to investigate the effects of different analgesic procedures on postoperative pain in healthy cats undergoing routine ovariohysterectomy (OHE). The study was conducted on 72 female cats that applied to Burdur Mehmet Akif Ersoy Faculty of Veterinary Medicine with a request for ovariohysterectomy. The cats were randomly divided into 3 groups as meloxicam (Group-1, n=24), ozone application (Group-2, n=24) and control group (Group-3, n=24). For anesthesia of the cats in the study, medetomidine at a dose of 0.08 ml/kg and ketamine at a dose of 0.05-0.075 ml/kg were administered intramuscularly. One of the two analgesic treatments was administered to the cats 10 minutes after ketamine administration. The ozone group received 30 μg/ml rectal ozone insufflation. The meloxicam group received 0.2 mg/kg subcutaneous meloxicam injection. No analgesic was administered to the control group. All cats underwent ovariohysterectomy from the median line under similar conditions. A follow-up form was created for each cat according to the UNESP-Botucatu multidimensional composite pain scale and the cats' postoperative observation results were recorded. Scoring was performed using the postoperative 0, 1, 2, 4, 6, 10 and 24th hours for pain assessment. It was determined that the highest pain scores were in the first postoperative hours compared to the later time points in all groups. There was a significant decrease in the pain scores of the cats as time progressed and this decrease became significant especially after the 4th hour. It was determined that the pain scores of the cats in the control group increased significantly from the meloxicam and ozone groups from the 4th hour onwards. The statistical difference between the meloxicam and ozone groups became apparent after the 6th hour. In line with these findings, it was concluded that meloxicam is the method that most rapidly controls pain, and ozone application may become an effective analgesic alternative over time.