Migrene özgü yaşam kalitesi ölçeği versiyon 2.1'in Türkçe'ye kültürel adaptasyonu, güvenirlik, geçerliği ve klinik özelliklere göre sonuç ölçümlerinin incelenmesi
Cultural adaptation of the migraine-specific quality of life scale version 2.1 to Turkish, reliability, validity, and examination of outcome measures according to clinical features
  1. Tez No: 950959
  2. Yazar: HİLAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA TOPRAK ÇELENAY, DOÇ. DR. ERSİN KASIM ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, yaşam kalitesi, geçerlik, güvenirlik, fizyoterapi, Migraine, quality of life, validity, reliability, physiotherapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Migrene Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği versiyon 2.1 (MÖYKÖ v2.1)'in Türkçe versiyonunun güvenirlik ve geçerliğini araştırmak ve migrenli bireylerde ağrı felaketleştirme düzeyi, kutanöz allodini ve fiziksel aktivite ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi incelemekti. Yöntem: Migren tanısı olan 140 birey dahil edildi. Geçerlik analizi için MÖYKÖ v2.1, Migren Özürlülük Değerlendirme Ölçeği (MÖDÖ), Baş Ağrısı Etki Testi-6 (BAET-6), Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASÖ-21) ve Kısa Form-12 (KF-12) kullanıldı. MÖYKÖ v2.1, 1 hafta ara ile test-tekrar test güvenirliğini değerlendirmek için tekrarlandı. Ayrıca ağrı felaketleştirme düzeyini değerlendirmek için Ağrı Felaketleştirme Ölçeği (AFÖ), kutanöz allodini semptomlarını sorgulamak için Allodini Semptom Kontrol Listesi (ASKL), ve fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-7 (UFAA-7) de kullanıldı. Ölçeğin güvenirlik ve geçerliği; iç tutarlılık, test- tekrar test, yapı ve kriter geçerliği analizleri ile incelendi. Parametreler arası ilişki için korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: MÖYKÖ v2.1'in Rol Kısıtlayıcı (RK), Rol Önleyici (RÖ) ve Duygusal Fonksiyon (DF) alt boyutlarının Cronbach alfa katsayıları sırasıyla 0,926, 0,860, 0,772 olarak bulundu. Test-tekrar test analizlerinde Sınıf İçi Korelasyon Katsayıları (SKK); RK, RÖ ve DF alt boyutları için sırasıyla 0,959, 0,962 ve 0,847 olarak tespit edildi. Ölçeğin geçerlik analizlerinde Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA)'nde uyum indekslerinin kabul edilebilir derecede olduğu görüldü. Kriter geçerliği analizlerinde ise MÖDÖ ile MÖYKÖ v2.1'in alt boyutları arasında negatif bir ilişki saptandı (RK, RÖ ve DF için sırasıyla r:-0,407, r:-0,338 r:-0,336; p0,05). Sonuç: Türkçe MÖYKÖ v2.1, migrende yaşam kalitesi değerlendirilmesinde güvenilir ve geçerli bir araçtır. Ayrıca, migrenle ilişkili yaşam kalitesi ile ağrı felaketleştirme düzeyi ve kutanöz allodini varlığının ilişkili olduğu ve klinikte bu konuların dikkate alınması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the reliability and validity of the Turkish version of the Migraine Specific Quality of Life Questionaire version 2.1 (MSQ v2.1) and to investigate the relationship between pain catastrophizing level, cutaneous allodynia, physical activity and quality of life in individuals with migraine. Method: 140 individuals with migraine were included. For validity analysis, MSQ v2.1, Migraine Disability Assessment Scale (MIDAS), Headache Impact Test-6 (HIT-6), Depression Anxiety Stress Scale (DASS-21) and Short Form-12 (SF-12) were used. MSQ v2.1 was repeated at one week intervals to evaluate test-retest reliability. In addition, Pain Catastrophizing Scale (PCS) was used to evaluate pain catastrophizing level, Allodynia Symptom Checklist (ASCL) to question cutaneous allodynia symptoms, and International Physical Activity Questionnaire-7 (IPAQ-7) to determine physical activity levels. Reliability and validity of the scale were examined with internal consistency, test-retest, construct and criterion validity analyses. Correlation tests were used for the relationship between parameters. Results: Cronbach's alpha coefficients for the Role Function-Restrictive (RR), Role Function-Preventive (RP) and Emotional Function (EF) sub-dimensions of MSQ v2.1 were found to be 0.926, 0.860, and 0.772, respectively. In the test-retest analyses, Intraclass Correlation Coefficients (ICC) were found to be 0.959, 0.962, and 0.847 for the RR, RP, and EF sub-dimensions, respectively. In the validity analyses of the scale, it was seen that the fit indices were at an acceptable level in the Confirmatory Factor Analysis (CFA). In the criterion validity analyses, a negative correlation was found between MSQ v2.1 and the sub-dimensions of MSQ v2.1 (r: -0.407, r: -0.338, r: -0.336 for RR, RP, and EF, respectively; p0.05). Conclusion: The Turkish MSQ v2.1 was a reliable and valid tool in the assessment of life quality in migraine. In addition, the level of pain catastrophizing and the presence of cutaneous allodynia are associated with migraine-related quality of life, and it is important to consider these issues in the clinic.