Sezaryen ile doğum yapan lohusalara Gordon'un fonksiyonel sağlık örüntülerine göre verilen taburculuk eğitiminin etkinliğinin ve post operatif komplikasyonlara olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of discharge education given to post-operative women who gave birth by cesarean section according to Gordon's functional health patterns and its effect on post-operative complications
  1. Tez No: 951062
  2. Yazar: SANİYE CORUK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM IŞIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Gordon, Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri, Taburculuk Eğitmi, Postpartum Komplikasyon, Cesarean Section, Gordon, Functional Health Patterns, Discharge Education, Postpartum Complication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Sezaryen ile doğum yapan lohusalara“Gordon'un Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri'ne”göre verilen taburculuk eğitiminin etkinliğinin ve post operatif komplikasyonlara olan etkisinin değerlendirilmek amacıyla planlanan bu çalışma prospektif ve yarı deneyseldir. 1 Ağustos-30 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul Medipol Üniversitesi Pendik Medipol Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde sezaryen ile doğum yapmış araştırmaya gönüllü lohusalarda yapılan bu çalışmanın verileri yüz yüze görüşme tekniği ve WhatsApp uygulaması aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul Medipol Üniversitesi Pendik Medipol Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2023 yılında sezaryen ile doğum yapan tüm lohusalar (2044), örneklemini ise araştırma sınırlılıkların uyan ve 1 Kasım- 30 Ağustos tarihleri arasında elektif sezaryen ameliyatı yapılan 40 eğitim ve 40 kontrol olmak üzer 80 lohusa oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak, örneklemi oluşturan hastaların özeliklerine ilişkin bilgi elde edebilmek amacıyla araştırmacı tarafından literatür incelenerek oluşturulan Veri Toplama Formu, hastaların taburculuk öncesi ve evdeki süreçlerinde (10. ve 40. Gün) Fonksiyonel Sağlık Örüntülerini değerlendirmek üzere (FSÖ) araştırmacı tarafından hazırlanan Fonksiyonel Sağlık Örüntülerini Değerlendirme Kontrol Listesi, literatür bilgisi doğrultusunda sezaryen sonrası en sık görülen komplikasyonlarının değerlendirildiği Komplikasyon İzlem Çizelgesi, Cox ve diğerleri (1987) tarafından doğum sonrası dönemdeki kadınlarda depresyon riskini belirlemek amacıyla geliştirilen Edinburgh Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. Bağımsız gruplarda kategorik değişkenlerin oranları arasındaki farklar Ki-Kare ve Fisher exact testleri ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov veya Shapiro-Wilk testleri ile değerlendirilmiştir. Gruplar arasındaki farkları belirlemek için Bağımsız Gruplar t-Testi uygulanmış, grupların zamana bağlı değişimlerini incelemek amacıyla Karışık Ölçümler için ANOVA Testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi p0,05). Araştırmanın sonuçlarına dayanarak; sezaryen ile doğum yapan lohusalara Gordon'un Fonksiyonel Sağlık Örüntülerine göre verilen eğitimin etkinliğinin olumlu olduğu fakat eğitimin cerrahi alan komplikasyonları üzerinde değerlendirilmesinde örneklemin yetersiz kaldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This prospective and quasi-experimental study was planned to evaluate the effectiveness of discharge education given to puerperal women who gave birth by Caesarean section according to“Gordon's Functional Health Patterns”and its effect on postoperative complications. The data of this study, which was conducted on volunteer puerperal women who gave birth by cesarean section at Istanbul Medipol University Pendik Medipol Hospital Health Application and Research Center between August 1 and November 30, 2024, were collected through face-to-face interview technique and WhatsApp application. The universe of the study consisted of all puerperal women who gave birth by cesarean section in 2023 at the Istanbul Medipol University Pendik Medipol Hospital Health Application and Research Center (2044), and the sample consisted of 80 puerperal women, 40 training and 40 controls, who met the research limitations and underwent elective cesarean section between November 1 and August 30. As data collection tools, the Data Collection Form, which was developed by the researcher after reviewing the literature in order to obtain information about the characteristics of the patients constituting the sample, the Functional Health Patterns Assessment Checklist (FHS) prepared by the researcher to evaluate the Functional Health Patterns of the patients before discharge and during their home periods (10th and 40th days), the Complication Follow-up Schedule, which evaluates the most common complications after cesarean section according to literature information, and the Edinburgh Depression Scale, developed by Cox et al. (1987) to determine the risk of depression in women in the postpartum period, were used. Descriptive statistical methods such as number, percentage, mean, and standard deviation were used to evaluate the data. Differences between the proportions of categorical variables in independent groups were analyzed using the Chi-Square and Fisher exact tests. The conformity of the data to normal distribution was assessed using the Kolmogorov-Smirnov or Shapiro-Wilk tests. Independent Groups t-Test was applied to determine the differences between the groups, and ANOVA Test for Mixed Measures was used to examine the time-dependent changes of the groups. The significance level was accepted as p0.05). Based on the results of the study, it can be said that the effectiveness of the education given to puerperal women who gave birth by cesarean section according to Gordon's Functional Health Patterns was positive, but the sample was insufficient to evaluate the education on surgical site complications.