İlişki doyumunun yordayıcıları olarak olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ve ikili ilişkilerde çatışma çözme becerileri
Adverse childhood experiences and conflict resolution skills in romantic relationships as predictors of relationship satisfaction
- Tez No: 951106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER MERVE ERUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Relationship, Relationship Satisfaction, Trauma, Adverse Childhood Experiences, Conflict Resolution in Romantic Relationships
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu araştırmanın amacı yetişkinlerin ilişki doyum düzeyleri ile olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ve ikili ilişkilerde çatışma çözme arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Ayrıca araştırma kapsamında yetişkin bireylerin ilişki doyumu düzeylerinde cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, çalışma durumu ve algılanan ekonomik düzeye göre anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma grubu, Türkiye'de yaşayan 18 ile 66 yaş arası nişanlı ve evli bireylerden oluşmaktadır. Araştırmada,“Kişisel Bilgi Formu”,“Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği”,“İkili İlişkilerde Çatışma Çözme Ölçeği”ve“İlişki Doyum Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların ilişki doyum düzeylerinin cinsiyet, medeni durum değişkenlerine göre anlamlı farklılığı olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t-testi yapılmıştır. Katılımcıların ilişki doyum düzeylerinin yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumları ve algılanan ekonomik durum değişkenlerine göre anlamlı farklılığı olup olmadığını belirlemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Yetişkinlerin olumsuz çocukluk çağı yaşantıları ve ikili ilişkilerde çatışma çözmenin ilişki doyumlarını ne derece yordadığını belirlemek amacıyla çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda yetişkinlerin ilişki doyumlarında cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu değişkenlerinde anlamlı düzeyde farklılık bulunmuştur. Yetişkinlerin ilişki doyumlarında yaş, çalışma durumu ve algılanan ekonomik düzey değişkenlerine göre anlamlı farklılık bulunmamıştır. Çoklu regresyon analizi sonucunda olumsuz çocukluk çağı yaşantıları, ikili ilişkilerde çatışma çözme değişkenlerinin birlikte ilişki doyumunu yordadığı bulunmuştur. Araştırmanın bulguları, alanyazın ışığında tartışılmış, öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between adults' relationship satisfaction levels and adverse childhood experiences as well as conflict resolution in romantic relationships. In addition, the study investigates whether there are significant differences in adults' relationship satisfaction levels based on gender, marital status, age, education level, employment status, and perceived economic status. The research group consists of engaged and married individuals aged between 18 and 66 residing in Turkey. In the study, the“Personal Information Form”,“Childhood Trauma Questionnaire”,“Conflict Resolution Styles Scale in Romantic Relationships”, and“Relationship Assessment Scale”were used. To determine whether there were significant differences in participants' relationship satisfaction levels according to gender and marital status, independent samples t-tests were conducted. To examine differences based on age, education level, employment status, and perceived economic status, one-way ANOVA was used. To determine the extent to which adverse childhood experiences and conflict resolution styles predict adults' relationship satisfaction, multiple regression analysis was performed. The results revealed that there were statistically significant differences in relationship satisfaction based on gender, marital status, and education level. However, no significant differences were found according to age, employment status, or perceived economic status. The results of the multiple regression analysis showed that adverse childhood experiences and conflict resolution styles together significantly predicted relationship satisfaction. The findings were discussed in light of the existing literature, and recommendations were presented.