Sürdürülebilir doğal elyaf bazlı tekstil ambalaj tasarımı, geliştirilmesi ve incelenmesi
Design, development and investigation of sustainable natural fiber based textile packaging
  1. Tez No: 951109
  2. Yazar: TUBA EZGİ YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM SİNANOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balmumu, doğal elyaf, tekstil yüzeyi, mekanik özellikler, antibakteriyel etki, sürdürülebilir kaplama, Beeswax, natural fiber, textile surface, mechanical properties, antibacterial effect, sustainable coating
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, farklı doğal elyaf içeriklerine sahip tekstil yüzeyleri balmumu esaslı kaplamalarla fonksiyonel hale getirilmiştir. Kaplamanın, kumaşların mekanik, fiziksel ve antibakteriyel özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışmada balmumu solüsyonu kullanılarak, pamuk, organik pamuk, keten, kenevir, tencel ve yün kumaşlar kaplanmış ve tekstil bazlı ambalajlar geliştirilmiştir. Daha sonra tekstil bazlı ambalajların, mekanik ve fiziksel özellikleri incelenmiştir. Ayrıca E. coli ve S. aureus bakterilerine karşı antibakteriyel testler uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, balmumu kaplamasının kumaş cinsine bağlı olarak çekme mukavemeti ve uzama değerlerinde değişimlere yol açtığını göstermiştir. Bazı kumaşlarda çekme dayanımı artarken, bazı örneklerde uzama kabiliyeti belirgin şekilde yükselmiştir. Antibakteriyel testler ise balmumunun tek başına bakteri üremesini engellemede yeterli olmadığını ortaya koymuştur. Ek olarak tasarlanan tekstil bazlı ambalajlara kullanıcı testi yapılarak, gözlemler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, doğal ve biyolojik olarak parçalanabilen balmumu tekstil yüzeylerinde sürdürülebilir kaplama malzemesi olarak kullanılmış olup, sürdürülebilir tekstil bazlı ambalajlar elde edilmiştir. Ayrıca farklı elyaf yapılarına sahip kumaşlarla elde edilen bu ambalaj alternatiflerinin performansları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, textile surfaces with different natural fibre contents were functionalized with beeswax-based coatings. An investigation was conducted into the effects of the coating on the mechanical, physical and antibacterial properties of the fabrics. In the course of the study, cotton, organic cotton, linen, hemp, tencel and wool fabrics were coated with a solution of beeswax, and textile-based packaging was developed. The mechanical and physical properties of the textile-based packages were then investigated. Antibacterial tests were also performed against E. coli and S. aureus bacteria. The findings demonstrated that the application of the wax coating resulted in alterations in tensile strength and elongation values, which were contingent on the type of fabric. While tensile strength increased in some fabrics, significant increases in elongation ability were observed in other samples. Antibacterial tests revealed that beeswax alone is not sufficient to inhibit bacterial growth. Furthermore, user testing was conducted on the designed textile-based packaging, and observations were recorded. In this study, natural and biodegradable beeswax was utilised as a sustainable coating material on textile surfaces, resulting in the production of sustainable textile-based packaging. Furthermore, the performance of these packaging alternatives, when utilised with fabrics exhibiting varying fibre structures, was examined.