Doğal afetlerde gıda tedarik zinciri ve gıda erişiminde yaşanan sorunların çözümü üzerine sürdürülebilir bir model önerisi
A sustainable model proposal on the problems realised in food supply chain and food access in natural disasters
  1. Tez No: 951227
  2. Yazar: ÜLKÜ BİLENYIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY BUCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Afetler, Gıda Tedarik Zinciri, Gıda Erişimi, Sürdürülebilirlik, Model Önerisi, Natural Disasters, Food Supply Chain, Food Access, Sustainability, Model Proposal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Doğal afetler, insan yaşamını doğrudan etkileyen, ani gelişen; can ve mal kaybının yanı sıra toplumun temel yaşamsal ihtiyaçlarına erişimini de ciddi şekilde sekteye uğratan olaylardır. Doğal afetlerin ardından ortaya çıkan gıda tedarik zinciri kesintileri ve gıda erişimi sorunları, afetzedelerin sağlıklı ve yeterli beslenmesine engel oluşturmakta, bu da afet sonrası iyileşme süreçlerini geciktirmektedir. Türkiye gibi çok sayıda afet riski barındıran ülkelerde, afetlere hazırlıklı olmanın bir parçası olarak sürdürülebilir ve esnek bir gıda tedarik zinciri oluşturulması kritik önem taşımaktadır. Bu araştırma, doğal afetlerin neden olduğu gıda tedarik zinciri kesintileri ile afet bölgelerinde yaşanan gıda erişim sorunlarını çok boyutlu bir bakış açısıyla ele alarak, sürdürülebilir bir model önerisi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Deprem, sel, yangın, heyelan ve çığ gibi afet türlerinin gıda tedarik zinciri üzerindeki yıkıcı etkileri literatür destekli olarak analiz edilmiş; Türkiye'de afet yönetiminde rol oynayan kurumlar kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde, Türk Kızılay İzmir Afet Müdahale Merkezi'nde görevli bir uzman ile yarı yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiş ve içerik analizi yöntemiyle değerlendirilen veriler doğrultusunda saha gerçekliğine dayalı bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma bulguları, afet anlarında yaşanan lojistik aksamalar, altyapı yetersizlikleri, yerel kaynakların kullanılamaz hale gelmesi ve kırılgan grupların beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasındaki yetersizlikleri ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda, bu çalışma doğal afetler sonrası gıda tedarik zincirinde yaşanan yapısal sorunları ve lojistik aksaklıkları derinlemesine inceleyerek, afet öncesi hazırlık, afet anında müdahale ve afet sonrası iyileştirme süreçlerini kapsayan sürdürülebilir bir model geliştirmiştir. Bu model afet sonrası gıda erişiminde sürdürülebilirliği sağlamak adına stratejik bir rehber sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Natural disasters are sudden events that directly affect human life, cause loss of life and property, and severely disrupt the access of the society to basic vital needs. Food supply chain interruptions and food access problems that occur in the aftermath of natural disasters hinder the healthy and adequate nutrition of disaster victims, which in turn delays post-disaster recovery processes. In countries like Turkey, which are at risk of multiple disasters, it is critical to establish a sustainable and resilient food supply chain as a part of disaster preparedness. This research aims to develop a sustainable model proposal by addressing the food supply chain interruptions caused by natural disasters and food access problems in disaster areas from a multidimensional perspective. The devastating effects of disasters such as earthquakes, floods, fires, landslides and avalanches on the food supply chain are analysed with the support of literature and the institutions playing a role in disaster management in Turkey are comprehensively evaluated. In the application part of the study, a semi-structured interview was conducted with an expert working in the Turkish Red Crescent Izmir Disaster Response Centre and findings based on field reality were reached in line with the data evaluated by content analysis method. The findings of the research revealed logistic disruptions, infrastructure inadequacies, unavailability of local resources and inadequacies in meeting the nutritional needs of vulnerable groups during disasters. As a result of the research, this study has developed a sustainable model covering pre-disaster preparation, disaster response and post-disaster recovery processes by analysing the structural problems and logistical disruptions in the food supply chain after natural disasters in depth. It also provides a strategic guide to ensure sustainability in post-disaster food access.