Kadınlarda temel beden farkındalığı terapisinin fiziksel uygunluk üzerine etkisi
The effect of basic body awareness therapy on physical fitness in women
- Tez No: 951248
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP HOŞBAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA ALPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aletli Pilates, Fiziksel Uygunluk, Sağlıklı Kadınlar, Temel Beden Farkındalığı, Basic Body Awareness, Equipment-based Pilates, Healthy Women, Physical Fitness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Çalışmanın amacı sağlıklı kadınlarda temel beden farkındalığı terapisinin fiziksel uygunluk üzerine etkilerini değerlendirmekti. Araştırmada katılımcıların esnekliği için otur-uzan testi ve sırt kaşıma testi, denge için zamanlı kalk yürü testi, beden farkındalığı için Vücut Farkındalığı Anketi (VFA), depresyon anksiyete stres durumu için Depresyon- Anksiyete Stres Ölçeği (DASS 21), uyku kalitesi için Pitstsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) kullanıldı. Çalışmaya toplam 38 olgu dahil edildi. Çalışma Grubuna (n=19); aletli pilates egzersizlerine ek olarak 8 hafta boyunca haftada 2 gün 60 dk temel beden farkındalığı terapisi uygulanırken, Kontrol Grubuna (n=19) ise sadece aletli pilates egzersizleri uygulandı. Otur-uzan ve sırt kaşıma testinde her iki grupta da çalışma öncesine göre anlamlı farklılıklar bulundu (p0,05). Zamanlı kalk yürü testi sonuçlarında çalışma öncesi ve sonrası grup içi karşılaştırmada anlamlı farklılık olduğu bulundu (p0,05). VFA, DASS, PUKİ değerlendirmelerinde grup içi karşılaştırmada her iki grupta anlamlı farklılık bulundu (p0,05). Sonuç olarak, temel beden farkındalığı terapisinin kadınlarda esneklik, beden farkındalığı, depresyon, anksiyete, stres durumu ve uyku kalitesi üzerinde olumlu etkilerin olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate the effects of basic body awareness therapy on physical fitness in healthy women. In the study, sit-and-reach test and back scratching test for flexibility of participants, timed up and go test test for balance, Body Awareness Questionnaire for body awareness (BAQ), Depression Anxiety Stress Scale for depression anxiety stress status (DASS 21), Pitstsburgh Sleep Quality Index (PSQI) for sleep quality were used. A total of 38 cases were included in the study. The Study Group (n=19); in addition to the equipment-based pilates exercises, basic body awareness therapy was performed for 60 minutes 2 days a week for 8 weeks, while only equipment-based pilates exercises were applied to the Control Group (n=19). Significant differences were found in the sit-and-reach and back scratching tests in both groups compared to before the study (p0.05). It was found that there was a significant difference in the results of the timed up and go test in the intra-group comparison before and after the study (p0.05). In the intra-group comparison, significant differences were found in BAQ, DASS, PSQI evaluations in both groups (p0.05). As a result, it is believed that basic body awareness therapy has positive effects on flexibility, body awareness, depression, anxiety, stress status and sleep quality in women.