3. basamak merkezde preterm prematür membran rüptürü vakalarında umblikal arter doppler parametreleri ve plasental inflamasyon arasındaki ilişki
The relationship between umbilical artery doppler parameters and placental inflammation in cases of preterm rupture of membranes in a 3rd level centre
  1. Tez No: 951266
  2. Yazar: ESRA YAZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: PPROM, Histolojik koryoamniyonit, Pulsatil indeks, CRP, PPROM, Histological chorioamnionitis, Pulsatile index, CRP
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
3. Basamak Merkezde Preterm Prematür Membran Rüptürü Vakalarında Umblikal Arter Doppler Parametreleri ve Plasental İnflamasyon Arasındaki İlişki Amaç: Bu çalışma, preterm prematür membran rüptürü (PPROM) tanısı ile takip edilen gebelerde doğum öncesi dönemde ölçülen umbilikal arter Doppler parametreleri ile plasental histopatolojik inflamasyon bulguları arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 28+0 ile 33+6 gebelik haftaları arasında, PPROM tanısıyla yatırılarak takip edilen toplam 39 gebe dahil edilmiştir. Katılımcıların tamamında umbilikal arter Doppler incelemeleri 3 güne bir gerçekleştirilmiş, elde edilen PI (Pulsatil İndeks) ve S/D (Sistol/Diyastol) oranları gestasyonel haftaya özgü nomogramlarla değerlendirilmiştir. Aynı zamanda hastalara ait CRP (C-Reaktif Protein) ve WBC (White Blood Cell) düzeyleri, ASİ (Amniyon Sıvı İndeksi), NST (Non Stress Test) bulguları ve biyofizik profil verileri takip süresince düzenli olarak kaydedilmiştir. Çalışma grubunun plasental doku örnekleri doğum sonrası Benirschke protokolüne uygun şekilde hazırlanarak histopatolojik olarak değerlendirilmiş, olgular histolojik inflamasyon HCA (Histolojik Koryoamniyonit) varlığına göre iki gruba ayrılmıştır. Yenidoğan yoğun bakım yatış oranları, perinatal mortalite, Apgar skorları ve doğum haftası gibi neonatal sonuçlar da sistematik olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: HCA pozitif olgularda, doğuma yakın dönemde ölçülen umbilikal arter PI ve S/D oranlarında istatistiksel olarak anlamlı artış gözlenmiştir. Ancak, umbilikal kordun fetal kısmında inflamasyon varlığına göre yapılan alt grup analizlerinde bu Doppler parametreleri açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. CRP düzeyi, HCA pozitif grupta anlamlı derecede yüksek bulunurken; ateş ve WBC değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Neonatal sonuçlar ile plasental inflamasyon bulguları arasında doğrudan bir korelasyon saptanmamıştır. Bu durum, bazı inflamatuar süreçlerin subklinik seyir gösterebileceğini düşündürmektedir. Sonuç: Çalışma bulguları, HCA varlığının umbilikal arter Doppler parametrelerinde artış ile ilişkili olabileceğini, ancak her HCA olgusunun fetal dolaşımı aynı şekilde etkilemediğini ortaya koymaktadır. Özellikle CRP düzeyinin, plasental inflamasyonu öngörmede faydalı bir biyobelirteç olabileceği düşünülmektedir. Bu veriler, PPROM olgularının takibinde Doppler ve inflamasyon belirteçlerinin birlikte değerlendirilmesinin, klinik karar süreçlerinde yol gösterici olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Relationship Between Umbilical Artery Doppler Parameters and Placental Inflammation in Cases of Preterm Rupture of Membranes in a 3rd Level Centre Objective: This study aims to evaluate the relationship between umbilical artery Doppler parameters measured in the prenatal period and placental histopathological inflammation findings in pregnant women with preterm premature rupture of membranes (PPROM). Materials and Methods: A total of 39 pregnant women between 28+0 and 33+6 weeks of gestation who were hospitalised with the diagnosis of PPROM were included in the study. In all participants, umbilical artery Doppler examinations were performed every 3 days, and the obtained PI (Pulsatile Index) and S/D (Systole/Diastole) ratios were evaluated with gestational week-specific nomograms. CRP (C-Reactive Protein) and WBC (White Blood Cell) levels, ASI (Amniotic Fluid Index), NST (Non Stress Test) findings and biophysical profile data were recorded regularly during follow-up. Placental tissue samples of the study group were prepared in accordance with the Benirschke protocol after delivery and evaluated histopathologically, and the cases were divided into two groups according to the presence of histological inflammation HCA (Histological Chorioamnionitis). Neonatal outcomes such as neonatal intensive care unit hospitalisation rates, perinatal mortality, Apgar scores and gestational age at birth were also systematically evaluated. Results: In HCA positive cases, a statistically significant increase in umbilical artery PI and S/D ratios measured in the near labour period was observed. However, no significant difference was found in these Doppler parameters in subgroup analyses according to the presence of inflammation in the fetal part of the umbilical cord. CRP level was found to be significantly higher in the HCA positive group, while no significant difference was observed between the groups in terms of body temperature and WBC values. No direct correlation was found between neonatal outcomes and placental inflammation findings. This suggests that some inflammatory processes may have a subclinical course. Conclusion: The study findings suggest that the presence of HCA may be associated with an increase in umbilical artery Doppler parameters, but not all cases of HCA affect the fetal circulation in the same way. In particular, CRP level may be a useful biomarker for predicting placental inflammation. These data suggest that the combined evaluation of Doppler and inflammation markers in the follow-up of PPROM cases may be guiding in clinical decision-making processes.