Türkçe konuşan sağlıklı yetişkinlerde alternan (tekrarlı) ve sıralı konuşma diadokokinezisi: Normatif verilerin belirlenmesi
Normative data of alternating (repetitive) and sequential speech diadochokinesis in Turkish-speaking healthy adults
  1. Tez No: 951499
  2. Yazar: İLAYDA TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÖGE DAŞDÖĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Diadokokinetik Hız, Alternan (Tekrarlı) Motor Hız, Sıralı Motor Hız, Normatif Veri, Sağlıklı Yetişkin, Diadochokinetic Rate, Alternating Motion Rate, Sequential Motion Rate, Normative Data, Healthy Adults
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkçe konuşan sağlıklı yetişkin bireylerde diadokinetik (DDK) üretim hızlarının yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek ve normatif veriler elde etmektir. Çalışmaya, 18–75 yaş aralığında herhangi bir nörolojik, gelişimsel veya iletişimsel bozukluğu olmayan toplam 300 sağlıklı birey katılmıştır. Katılımcılar yaşlarına göre üç gruba ayrılmıştır. 18–35 yaş (n =131), 36–55 yaş (n = 112) ve 56–75 yaş (n=57). Örneklemin 168'i kadın, 132'si erkektir. Araştırma öncesinde tüm katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmış ve demografik bilgiler toplanmıştır. Katılımcıların dil yeterlilikleri, Yetişkinlerde ve Yaşlılarda Dil Bozuklukları Taraması (DTLA); oral-motor becerileri ise Oral-Konuşma Mekanizması Tarama Testi (OSMSE-3) ile değerlendirilmiştir. Ölçütleri karşılayan bireylerden, /pa/, /ta/, /ka/ (alternan/tekrarlı motor hız -AMR) ve /pataka/ (sıralı motor hız-SMR) hecelerini içeren DDK görevlerini 5 saniye boyunca olabildiğince hızlı ve doğru şekilde tekrar etmeleri istenmiştir. Alınan ses kayıtları, Audacity yazılımı ile analiz edilerek, tekrar sayılarına göre saniyedeki hece üretim sayısı (HBS: hece/saniye) hesaplanmıştır. Elde edilen bulgular, SMR görevlerinde AMR'ye göre daha yüksek üretim hızları olduğunu göstermiştir. Yaş arttıkça her iki görevde de üretim hızları anlamlı düzeyde azalmıştır. Görev sırasının genel performans üzerinde anlamlı etkisi bulunmamıştır. Cinsiyet değişkeni üretim hızları üzerinde anlamlı fark göstermemiştir. Reaksiyon süresi ile üretim hızı arasındaki ilişki zayıf ve anlamsız bulunmuştur. Ölçümler iki bağımsız değerlendirici tarafından yapılmış ve yüksek tutarlılık sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine whether diadochokinetic (DDK) production rates differ by age and gender in healthy Turkish-speaking adults and to establish normative data. The study included 300 healthy individuals aged between 18 and 75 years without any neurological, developmental, or communication disorders. Participants were divided into three age groups: 18–35 years (n=131), 36–55 years (n=112), and 56–75 years (n=57). The sample consisted of 168 females and 132 males. Prior to the study, informed consent was obtained and demographic information was collected. Language proficiency was assessed using the Adult and Elderly Language Disorders Screening Test (DTLA), and oral-motor skills were evaluated with the Oral Speech Mechanism Screening Examination (OSMSE-3). Eligible participants were asked to repeat the syllables /pa/, /ta/, /ka/ (Alternating Motion Rate - AMR) and /pataka/ (Sequential Motion Rate - SMR) as fast and accurately as possible for 5 seconds. The recordings were analyzed using Audacity software, and syllables per second (SPS) were calculated. The findings revealed that production rates were higher in SMR tasks compared to AMR tasks. As age increased, production rates decreased significantly in both task types. Task order had no significant effect on overall performance. Gender differences in production rates were not statistically significant. The relationship between reaction time and production rate was weak and nonsignificant. The measurements were evaluated by two independent raters, and high inter-rater reliability was achieved.