Danıel C. Dennett'da özgür irade problemi ve ahlaki sorumluluk
The problem of free will and moral responsibility in Daniel C. Dennett
  1. Tez No: 951588
  2. Yazar: AYŞEN İREM ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Özgür İrade, Ahlaki Sorumluluk, Bağdaşırcılık, Hakikat Sonrası, Free Will, Moral Responsibility, Compatibilism, Post Truth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Özgür irade problemi felsefe tarihinde oldukça eski ve önemli problemlerden biridir. Özgür iradenin var olup olmadığına ilişkin eski tartışma devam ederken, özgür iradenin mahiyeti, gerekliliği ve determinizmle olan ilişkisi günümüz felsefesinde halen tartışılmaktadır. Çağdaş felsefede özgür irade ve determinizm arasındaki ilişki problemin ana hattını oluşturmakta ve görüşleri bu çerçevede sınıflandırmaya götürmektedir. Çağdaş felsefede özgür irade, zihin ve bilinç üzerine görüşleriyle önemli bir isim olan Daniel Dennett insanın ahlaki sorumluluğa sahip olabilmesi için metafizik zeminden uzak bir şekilde özgür iradeye sahip olabileceğini ileri sürmüştür. Deterministik bir evrende özgür iradenin var olabileceğini savunmasından ötürü bağdaşırcı yaklaşıma sahip olarak görülmüştür. Bu tezin amacı Daniel Dennett'ın özgür irade ve ahlaki sorumluluk hakkındaki görüşlerini ele almaktır. Dennett'ın özgür irade kavramını nasıl ele aldığı, determinizmin neden engel teşkil etmediği ve evrimsel teorinin kavrama katkısının ne olduğu sorgulanmıştır. Tezin bu alanda oluşturmak istediği katkı Dennett'ın insan yaratımı bir olgu olarak ele aldığı ahlaki sorumluluk ile modern dönem sonrası felsefede ortaya çıkan hakikat sonrası düşüncesinin oluşturduğu mutlak hakikat yerine geçen, hakikatler ve olumsallık düşüncesinin bağlantısını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The problem of free will is one of the oldest and most significant issues in the history of philosophy. While the ancient debate about the existence of free will continues, the nature, necessity, and relationship of free will with determinism remain subjects of discussion in contemporary philosophy. In modern philosophy, the relationship between free will and determinism forms the core of the problem, leading to the classification of various views within this framework. Daniel Dennett, a prominent figure in contemporary philosophy known for his views on free will, the mind, and consciousness, argues that humans can possess free will without relying on a metaphysical foundation, enabling moral responsibility. He is considered a compatibilist because he defends the possibility of free will in a deterministic universe. The purpose of this thesis is to examine Daniel Dennett's views on free will and moral responsibility. It explores how Dennett conceptualizes free will, why determinism does not pose a barrier to it, and how evolutionary theory contributes to this concept. The contribution this thesis aims to make is to connect Dennett's notion of moral responsibility—as a human-made construct—with the post-truth philosophical perspective that replaces absolute truth with the ideas of alternative truths and contingency.