Rutin güdümlü kurumsal girişimcilik: Düzenleyici odağın aracılık ve çevresel dinamizmin ılımlaştırıcı rolü
Routine-driven corporate entrepreneurship: The mediating role of regulatory focus and the moderating role of environmental dynamism
  1. Tez No: 951604
  2. Yazar: HALE SEDA BOZKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT HIZIROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Rutinler, Basit Rutinler, Karmaşık Rutinler, Kurumsal Girişimcilik, Yaratıcı Kurumsal Girişimcilik, Keşfedici Kurumsal Girişimcilik, Düzenleyici Odak, Riske Yaklaşma Odağı, Riskten Kaçınma Odağı, Çevresel Dinamizm, Organizational Routines, Simple Routines, Complex Routines, Corporate Entrepreneurship, Creative Corporate Entrepreneurship, Discovery Corporate Entrepreneurship, Regulatory Focus, Risk Taking Focus, Risk Avoidance Focus, Environmental Dynamism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu araştırmada temel olarak, örgütsel rutin türünün (basit rutinler ve karmaşık rutinler) kurumsal girişimcilik tipolojileri (yaratıcı kurumsal girişimcilik/ Schumpeteryan ve keşfedici kurumsal girişimcilik/ Kirzneryan) üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, basit rutinlerin yaratıcı kurumsal girişimcilik üzerindeki etkisi ile karmaşık rutinlerin keşfedici kurumsal girişimcilik üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmada ikinci olarak, örgütsel rutin türü ile kurumsal girişimcilik tipolojileri arasındaki ilişkilerde, düzenleyici odak türünün (riske yaklaşma odağı ve riskten kaçınma odağı) aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, riske yaklaşmanın basit rutinler ile yaratıcı kurumsal girişimcilik arasındaki ilişkide ve riskten kaçınmanın karmaşık rutinler ile keşfedici kurumsal girişimcilik arasındaki ilişkide aracı rolü incelenmiştir. Araştırmada son olarak, örgütsel rutin türü ile kurumsal girişimcilik tipolojileri arasındaki ilişkide ve düzenleyici odak türü ile kurumsal girişimcilik tipolojileri arasındaki ilişkide çevresel dinamizmin ılımlaştırıcı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, basit rutinler ile yaratıcı kurumsal girişimcilik arasındaki ilişkide ve karmaşık rutinler ile keşfedici kurumsal girişimcilik arasındaki ilişkide çevresel dinamizmin ılımlaştırıcı rolü incelenmiştir. Ayrıca, riske yaklaşma ile yaratıcı kurumsal girişimcilik arasındaki ilişkide ve riskten kaçınma ile keşfedici kurumsal girişimcilik arasındaki ilişkide çevresel dinamizmin ılımlaştırıcı rolü incelenmiştir. Bu nicel araştırma, yordayıcı ilişkisel araştırma modelini baz almıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'de faaliyet göstermekte olan ve son beş yıl içerisinde ürün geliştirme çalışmasında bulunmuş ve geliştirilen bu ürünü piyasaya sunmuş olan firmaların karar verici pozisyonunda (sahip, genel müdür, icra kurulu başkanı, genel müdür yardımcısı, direktör vb.) olan kişiler arasından kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 213 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmanın verileri; demografik sorular ile örgütsel rutinler, kurumsal girişimcilik, düzenleyici odak ve çevresel dinamizm ölçeklerini içeren online bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 27, AMOS 23 ve SPSS PROCESS macro programları yardımıyla analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; frekans analizi, verilerin normal dağılım testi, Harman'ın tek faktör testi, keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, Pearson korelasyon analizi, tanımlayıcı istatistiki analizler ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, basit rutinlerin yaratıcı kurumsal girişimciliği pozitif yönde ve karmaşık rutinlerin keşfedici kurumsal girişimciliği pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, riske yaklaşmanın basit rutinler ile yaratıcı kurumsal girişimcilik arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü oynadığı ve riskten kaçınmanın karmaşık rutinler ile keşfedici kurumsal girişimcilik arasındaki ilişkide kısmi aracılık rolü oynadığı belirlenmiştir. Bununla beraber, çevresel dinamizmin hem örgütsel rutin türü ile kurumsal girişimcilik tipolojileri arasındaki ilişkilerde; hem de düzenleyici odak türü ile kurumsal girişimcilik tipolojileri arasındaki ilişkilerde ılımlaştırıcı rolünün anlamlı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study primarily aimed to examine the effects of organizational routine type (simple routines and complex routines) on corporate entrepreneurship typologies (creative corporate entrepreneurship/ Schumpeterian and discovery corporate entrepreneurship/ Kirznerian). In this direction, the effect of simple routines on creative corporate entrepreneurship and the effect of complex routines on discovery corporate entrepreneurship were examined. Secondly, the study aimed to examine the mediating role of regulatory focus type (risk taking focus and risk avoidance focus) in the relationships between organizational routine type and corporate entrepreneurship typologies. In this direction, the mediating role of risk taking in the relationship between simple routines and creative corporate entrepreneurship and risk avoidance in the relationship between complex routines and discovery corporate entrepreneurship were examined. Lastly, the study aimed to examine the moderating role of environmental dynamism in the relationship between organizational routine type and corporate entrepreneurship typologies and in the relationship between regulatory focus type and corporate entrepreneurship typologies. In this direction, the moderating role of environmental dynamism in the relationship between simple routines and creative corporate entrepreneurship and in the relationship between complex routines and discovery corporate entrepreneurship was examined. Additionaly, the moderating role of environmental dynamism in the relationship between risk taking and creative corporate entrepreneurship and in the relationship between risk avoidance and discovery corporate entrepreneurship was examined. This quantitative research was based on a predictive correlational research model. The sample of the study consisted of 213 participants selected through the convenience sampling method among decision-making positions (owner, general manager, chief executive officer, deputy general manager, director, etc.) of companies operating in Turkey and was developed a product and was introduced this product to the market in the last five years. Research data were collected through an online questionnaire containing demographic questions and organizational routines, corporate entrepreneurship, regulatory focus and environmental dynamism scales. The data obtained from the study were analyzed using SPSS 27, AMOS 23 and SPSS PROCESS macro programs. In this analysis of the data; frequency analysis, test for the normal distribution, Harman's single factor test, exploratory and confirmatory factor analysis, reliability analysis, Pearson correlation analysis, descriptive statistics and regression analysis were used. As a result of the research, it was found that simple routines positively affected creative corporate entrepreneurship and complex routines positively affected discovery corporate entrepreneurship. Additionaly, it was determined that risk taking played a partial mediating role in the relationship between simple routines and creative corporate entrepreneurship and risk avoidance played a partial mediating role in the relationship between complex routines and discovery corporate entrepreneurship. However, it was found that the moderating role of environmental dynamism was not significant in the relationships between organizational routine type and corporate entrepreneurship typologies and also in the relationships between regulatory focus type and corporate entrepreneurship typologies.