Diabetes mellitus tanılı hastalarda mikrovasküler komplikasyonlar ile trigliserid glukoz indeksi arasındaki ilişki
The relationship between microvascular complications and triglyceride-glucose index in patients with diagnosed diabetes mellitus
- Tez No: 951640
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR TAMER TETİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, Trigliserid Glukoz (TyG) İndeksi, Mikrovasküler Komplikasyonlar, Diyabetik Retinopati, Diyabetik Nefropati, Diyabetik Nöropati, Type 2 Diabetes Mellitus, Triglyceride Glucose (TyG) index, Microvascular Complications, Diabetic Retinopathy, Diabetic Nephropathy, Diabetic Neuropathy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Diyabetes mellitus, insülin eksikliği ve/veya insülin direncine bağlı olarak gelişen hiperglisemi ile karakterize kronik bir metabolik hastalıktır. Uzun süreli hiperglisemi ve insülin direnci; göz, böbrek, sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem başta olmak üzere çeşitli organ ve dokularda hasara yol açarak mikro ve makrovasküler komplikasyonların gelişimine yol açar. Yapılan çalışmalarda insülin direncini göstermede Trigliserid Glukoz (TyG) indeksi, pratik ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Çalışmamızda Tip 2 Diyabetes Mellitus tanılı hastalarda mikrovasküler komplikasyonlar (diyabetik retinopati, nefropati ve nöropati) ile TyG indeksi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Çalışma kapsamında, TyG indeksinin mikrovasküler komplikasyonların varlığına yönelik öngörü gücünü incelemeyi ve klinik kullanıma katkı sağlayabilecek bir risk belirteci olup olmadığını araştırmayı hedefledik. Gereç ve yöntem: Çalışmaya, 01.02.2024-01.02.2025 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniği'ne başvuran ve Tip 2 Diyabetes Mellitus tanısı almış 18 yaş üstü 61 hasta dahil edilmiştir. Retrospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Hastalara ait veriler, hasta dosyaları ve kayıtları taranarak elde edilmiştir. Her bir hastanın başvurduğu dönemde ölçülmüş açlık glukoz ve trigliserid düzeyleri kullanılarak TyG indeksi: Ln [açlık trigliserid(mg/dL)×açlık glukoz(mg/dL)/2] formülü ile hesaplanmıştır. Hastalar diyabetik retinopati, nefropati ve nöropati açısından muayene bulguları ve laboratuvar sonuçları ile değerlendirilmiş ve gruplandırılmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde p < 0,05 olan değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 55,84 yıldı. Çalışmaya dahil edilen 61 hastanın 32'si (% 52,5) kadın, 29'u (% 47,5) erkekti. Diyabetik retinopatisi olan ve olmayan hastalar arasında yapılan karşılaştırmalı istatistiksel analizde, diyabetik retinopati grubunda yaş ortalaması ve diyabet süresinin anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı (p = 0,021, p = 0,045). Diyabetik nefropatisi olan ve olmayan hastalar arasında yapılan karşılaştırmalı istatistiksel analizde, diyabetik nefropati grubunda diyabet süresi (p = 0,043) anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, LDL (p = 0,044) ve total kolesterol (p = 0,012) düzeyleri ise anlamlı düzeyde daha düşük saptandı. Diyabetik nöropatisi olan ve olmayan hastalar arasında yapılan karşılaştırmalı istatistiksel analizde, nöropati grubundaki hastaların yaş ortalaması ve diyabet süresi anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p = 0,020, p = 0,043). TyG indeksi ile diyabetik retinopati, nefropati ve nöropati gelişimi arasında istatiksel olarak anlamlı bulguya rastlanmadı. Sonuç: Yaptığımız çalışmada, TyG indeksi ile mikrovasküler komplikasyonlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Çalışmanın retrospektif olması, örneklem büyüklüğünün sınırlı kalması başlıca kısıtlılıklar olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle TyG indeksi ile mikrovasküler komplikasyonlar arasındaki ilişkinin daha güçlü şekilde ortaya konabilmesi için daha geniş örneklemli, prospektif ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Diabetes mellitus is a chronic metabolic disorder characterized by hyperglycemia resulting from insulin deficiency and/or insulin resistance. Prolonged hyperglycemia and insulin resistance lead to damage in various organs and tissues, most notably the eyes, kidneys, nervous system, and cardiovascular system, thereby contributing to the development of microvascular and macrovascular complications. In recent studies, the Triglyceride Glucose (TyG) index has been recognized as a practical and reliable method for assessing insulin resistance. This study aimed to evaluate the relationship between microvascular complications (diabetic retinopathy, nephropathy, and neuropathy) and the TyG index in patients diagnosed with type 2 diabetes mellitus. Within the scope of the study, it was also aimed to investigate whether the TyG index has predictive value for the presence of microvascular complications and whether it could serve as a potential clinical risk marker. Materials and Methods: This retrospective study included 61 patients over the age of 18 who were diagnosed with type 2 diabetes mellitus and presented to the Department of Endocrinology and Metabolism, Çukurova University Faculty of Medicine Hospital, between February 1, 2024 and February 1, 2025. Patient data were collected through a comprehensive review of medical records and clinical documentation. The TyG index was calculated using the formula Ln [fasting triglyceride (mg/dL) × fasting glucose (mg/dL) / 2], based on fasting glucose and triglyceride levels measured at the time of initial presentation. Patients were assessed and categorized with respect to the presence of diabetic retinopathy, nephropathy, and neuropathy, based on clinical examination findings and relevant laboratory parameters. A p-value of < 0.05 was considered indicative of statistical significance in all analyses. Findings: The mean age of the patients was 55.84 years. Of the 61 patients included in the study, 32 ( 52,5 %) were female and 29 ( 47,5 %) were male. In the comparative statistical analysis between patients with and without diabetic retinopathy, the mean age and duration of diabetes were found to be significantly higher in the retinopathy group (p = 0,021, p = 0,045). In the comparison between patients with and without diabetic nephropathy, the duration of diabetes was significantly higher in the nephropathy group (p = 0,043), whereas LDL (p = 0,044) and total cholesterol (p = 0,012) levels were significantly lower. In the comparison between patients with and without diabetic neuropathy, the mean age and duration of diabetes were significantly higher in the neuropathy group (p = 0,020, p = 0,043). No statistically significant relationship was found between the TyG index and the presence of diabetic retinopathy, nephropathy, or neuropathy. Conclusion: In this study, no statistically significant association was found between the TyG index and microvascular complications. The retrospective design of the study and the limited sample size were considered the primary limitations. Therefore, larger-scale, prospective, and multicenter studies are needed to better clarify the relationship between the TyG index and microvascular complications.