Evdeki bedenler
Body at home
- Tez No: 951730
- Danışmanlar: PROF. NECLA RÜZGAR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim, figür, beden, torso beden, kadın, benlik, feminist sanat, toplumsal cinsiyet, ev hali, oturma odası, Painting, figure, body, torso, woman, selfhood, feminist art, gender, domesticity, living room, Ego
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
Özet
Beden, yalnızca fizikselliğin bir yüzeyi olarak değil; gündelik hayatın, toplumsal cinsiyet rollerinin ve estetik normların bir kesişim noktasıdır. Tez kapsamında gerçekleştirilen resimlerde portre dışlanarak, anlatım doğrudan torso bedene yönelir ve bu seçimin sunduğu ifade alanı görsel düzeyde derinleştirilir. Figürlerin duruşları, oturuşları ve mekânla kurdukları ilişki, görsel anlatımın başlıca araçlarını oluşturur. Bu bedenler, çirkinlik, şişmanlık gibi dışlayıcı etiketlerin nasıl üretildiğine ve yeniden üretildiğine dair bir görsellik eleştirisinin taşıyıcısı olarak konumlanır. Resimlerde yer alan eylemler, sıradan rutinlerin yanında, bedenin sınıflandırılma biçimlerine, estetikle disipline edilmesi ve etkisizleştirilmesine dair bir tartışma zeminidir. Kadın bedeni, burada biyografik bir izleğin ötesinde; benlik, kendilik ve toplumsal bakışın çakıştığı bir imge düzlemine yerleşir. Ev mekânı, yaşam alanı niteliğiyle birlikte; bedensel hafızanın, gündelik rutinlerin ve görsel disiplinin sahnelendiği bir ortamdır. Bu bakışla resimler, feminist sanatın eleştirel geleneğiyle ilişki kurarak ev halinin görsel estetiğini yeniden tanımlar.
Özet (Çeviri)
The body is not merely a surface of physicality; it constitutes a point of intersection between everyday life, gender roles, and aesthetic norms. In the paintings produced within the scope of this dissertation, portraiture is deliberately excluded, shifting the focus directly onto the torso. This choice expands the expressive possibilities of the visual narrative. The postures, seated gestures, and spatial relationships of the figures serve as the primary means of articulation. These bodies function as carriers of a visual critique, examining how exclusionary labels such as“ugliness”or“fatness”are constructed and reproduced. The actions depicted in the paintings—ranging from banal routines to gestures of classification, disciplining, and neutralization—offer a discursive ground for interrogating how bodies are framed and aestheticized. The female body, rather than tracing a purely biographical thread, occupies an image plane where selfhood, subjectivity, and social gaze converge. The domestic space, as a site of living, simultaneously stages bodily memory, mundane repetitions, and visual discipline. Through this perspective, the paintings engage with the critical tradition of feminist art and reconfigure the visual aesthetics of domesticity.