Ebu'l-Berekât Ahmed b. Muhammed ed-Derdîr ve Şerhu Tavzîhi Envâri't-Tenzîl adlı eserinin tahkik ve incelemesi
The critics and analysis of Abu'l-Barakat Ahmad b. Muhammad ed-Derdir's work Şerh Tevzîhi Envârit-Tenzîl
- Tez No: 951738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN BEKİROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Ahmed Ed-Derdîr, Şerhu Tavzîhi Envari't-Tenzîl, Tatarcık-Zâde Abdullah Efendi, Tahkik, Tafsīr, Ahmad al-Dardīr, Sharhu Tawdīhi Anwār al-Tanzīl, Tatarcık-Zāde Abdullāh Efendi, Critical Edition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, XVIII. yüzyılda yaşamış ve Mısır'ın önde gelen âlimlerinden biri olan, Halvetî şeyhi Ebü'l-Berekât Ahmed b. Muhammed ed-Derdîr'in hayatını, ilmî mirasını ve Şerhu Tavzîhi Envâri't-Tenzîl adlı eserinin tahkik ve değerlendirmesini konu edinmektedir. Birinci bölümde, Envâru't-Tenzîl ve Esrâru't-Te'vîl adlı eserin müellifi Beyzâvî ve metin sahibi Tatarcık-Zâde Abdullah Efendi'nin hayatı ve eserlerine kısaca değinilmiş; akabinde, şerh müellifi Ahmed ed-Derdîr'in biyografisi, ilmî kişiliği, eserleri ve düşünce yapısı ayrıntılı biçimde incelenmiştir. İkinci bölümde ise çalışmanın merkezinde yer alan eserin adı, müellife aidiyeti ve mevcut yazma nüshaları hakkında bilgi verilmiş; devamında, eserin içeriği çözümleyici bir yaklaşımla değerlendirilmiş ve Şerhu Tavzîhi Envâri't-Tenzîl adlı eserin tahkikli metni, farklı nüshalar esas alınarak karşılaştırmalı şekilde ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise müellifin ilmî mirası, eserinde takip ettiği yöntem ve araştırma sürecinde ulaşılan bulgular ışığında genel bir değerlendirme yapılmış ve konuyla ilgili bazı önerilere yer verilmiştir. Bu çalışma, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ele alınmamış bir âlimi tanıtmanın yanı sıra, onun tefsir alanında kaleme aldığı Şerhu Tavzîhi Envâri't-Tenzîl adlı eserini ilim dünyasına kazandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the life, scholarly legacy, and the critical edition and analysis of Sharḥu Tawḍīḥi Anwāri't-Tanzīl, a work authored by one of the prominent 18th-century Egyptian scholars and Khalwatī shaykhs, Abū al-Barakāt Aḥmad b. Muḥammad al-Dardīr. In the first chapter, the lives and works of al-Bayḍāwī, the author of Anwāru't-Tanzīl wa Asrāru't-Ta'wīl, and Tatarcık-Zāde ʿAbdullāh Efendi, the commentator on that text, are briefly discussed. Following this, the biography, scholarly character, writings, and intellectual orientation of al-Dardīr, who authored the Sharḥ, are examined in detail. The second chapter provides information about the title of the work, its attribution, and the extant manuscript copies. A comprehensive analysis of the content is presented, and the critical edition of Sharḥu Tawḍīḥi Anwāri't-Tanzīl is carried out based on a comparative examination of different manuscript versions. The conclusion offers an overall assessment of the author's scholarly contribution, the methodology employed in his work, and the findings obtained during the research process, along with some suggestions for future studies. This study not only introduces a previously unstudied scholar at the graduate and doctoral level, but also aims to bring to light his notable tafsīr work Sharḥu Tawḍīḥi Anwāri't-Tanzīl for the benefit of the academic world.